Кремълски фейк: Страни от НАТО се готвят да отнемат руски територии

"На Запад се чуват гласове, че трябва да бъдат преразгледани резултатите от Втората световна война. И, в частност, се предявяват териториални претенции към Русия. Вече делят на картата Калинградска област - какво ще отиде към Литва и какво ще завземе Полша", твърди пред държавната телевизия "Россия1" директорът на пристанището на Калининград. 

Това би било едно не особено интересно и достоверно твърдение на нископоставен чиновник, ако не ставаше дума за специално предаване, посветено на идеята в руската Конституция да бъде записано, че не може да бъдат отчуждавани руски територии, пише https://theins.ru/.

След него в предаването се включва и представител на местния парламент:

"Някои страни от НАТО подхвърлят смешната идея, че Калининградска област е "дадена в аренда". И това не го казват случайни хора, това го говорят хора от властта. Наистина е опасно".

Идеята е действително смешна. Но още по-смешно е, че не е възможно да бъдат открити хора от властта на страните от НАТО, които да са заявявали нещо подобно.

Истината е, че на Потсдамската конференция през 1945 година областта е предадена на СССР за временно управление за срок от 50 години.

Формулировката в документите на конференцията гласи:

"Конференцията изразява съгласие с предложението на Съветския съюз, че до окончателното урегулиране на териториалните въпроси западната граница на СССР ще преминава от пункта на източния бряг на Гданския залив, обозначен на приложената карта, на изток - северно от Браунсберг — Голдап — до срещата на границите на Литовската ССР, Полската република и бившата Източна Прусия".

Американският президент Хари Труман и премиерът на Великобритания подкрепят тази формулировка и така части от Източна Прусия преминават към СССР, но не на постоянна основа, а до провеждането на мирен конгрес, който да реши проблемите окончателно.

Но конгрес така и не се провежда и статутът на Калининградска област би бил действително спорен, но след приемането на Заключителния акт от Хелзинки съществуващите в онзи момент граници в Европа стават международно признати и неоспорими.

Но, в предаването на руската телевизия се изказват още твърдения:

"Естония заявява, че би искала да присъедини части от Ленинградска и Псковска области, а Латвия претендира на други части от руската територия. Териториялните претенции към Русия са начин за оказване на политически натиск". 

Става дума за повторението на предишна руска фалшива новина, опровергана лично от президента на Естония Керсти Калюлайд.

 Превод: Faktor.bg