Кулеба: НАТО трябва да даде яснота на Украйна за приемането й в Алианса

Той се обяви срещу "сурогатни решения"

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Киев няма да бъде доволен, ако на срещата на върха на НАТО "за 130-и път" се потвърди политиката на отворени врати и не се предприемат стъпки за включването на Украйна в Алианса, заяви външният министър Дмитро Кулеба. Той се обяви срещу "сурогатни решения". Киев очаква от НАТО решение по отношение на гаранциите за сигурност, докато Украйна не получи членство.

"Ако съюзниците решат, че по въпроса за членството в НАТО във Вилнюс просто ще потвърдят за 130-и път политиката на „отворени врати” - това е неприемлив резултат от срещата на върха за Украйна. Ако във Вилнюс се опитат да ни предложат някои положителни неща за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО, без да направят нито една стъпка към членството на Украйна в НАТО, това е неприемливо." - посочи Кулеба, цитиран от "Европейска правда".

Министърът заяви, че НАТО трябва да предприеме стъпка към членството на Украйна и "да реши какво ще се случи по отношение на гаранциите за сигурност за Украйна от сега до момента, в който Украйна стане член на НАТО".

Украинският президент Володимир Зеленски подаде молба за ускорено членство в НАТО през септември 2022 г. /БГНЕС