Лев Пономарьов: Ако вярвате на Путин, един ден той ще дойде в България, а това е абсолютното зло

Лев Пономарьов, снимка: Twitter

Лев Пономарьов, снимка: Twitter

"Ако вярвате на Путин, той ще дойде в България, а това е абсолютното зло" - това казва в интервю за БНР руският правозащитник Лев Пономарьов, който е прокуден от Русия. 

Пономарьов е работил активно с нобеловия лауреат за мир и баща на правозащитното движение в Русия Андрей Сахаров. Той е и един от създателите на общество "Мемориал", разследващо престъпленията на сталинизма. Пономарьов е инициирал предложение до европейските институции да бъдат въведени санкции срещу всички руски чиновници в държавния апарат. 

"Ако вярвате на Путин, той един ден ще дойде в България. Разбирате ли, това е абсолютното зло. Сега влезе в Украйна и, както се казва у нас, му светнаха един и може да си помисли: "Защо тогава да не отида в България?". При Путин злото е много повече, при него емпатията към хората отсъства изцяло. И когато обстоятелствата позволят на тези хора да дойдат на власт и получат безгранична власт, тогава се появява абсолютното зло. Той е готов да унищожи човечеството, себе си.

За мен остава загадка механизма на зомбирането, което прави пропагандата. Това е като при хипнозата - доколкото знам, досега никой не е обяснил това явление. И това точно се случва с хората, които му вярват - те са хипнотизирани. Така че ако у вас привържениците му са много, именно вие ще се окажете в опасност - лобиращите са много, идва един такъв луд, ще му помогнат да вземе властта в България и...край! Фашизъм може да има във всяка страна. Най-важното е да съществува естествен демократичен механизъм, с който подобен човек да не бъде допуснат до властта. Като например да има не повече от два мандата. Не давайте повече - опасявайте се, че ако го направите, идва фашизмът", призова правозащитникът.