Лондон: Руски изтребител изстреля ракета близо до британски самолет над Черно море


Руски изтребител е изстрелял ракета в близост до самолет на Кралските военновъздушни сили над Черно море, съобщи министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

Министърът описа инцидента като "потенциално опасен", а руснаците го обясняват с "техническа неизправност", информира „Скай Нюз“.

Ракета е била изстреляна от руски изтребител в близост до невъоръжен самолет RC-135 по време на рутинен патрул над Черно море, разкри министърът на отбраната.

Бен Уолъс заяви, че инцидентът е станал на 29 септември и че Русия е признала, че е станал в международно въздушно пространство.

Самолетът RC-135 е бил на рутинен патрул над Черно море, когато е бил "следван" от два руски въоръжени изтребителя Су-27.

Уолъс заяви, че макар и да не е необичайно самолети да бъдат следвани по този начин, "по време на това взаимодействие обаче един от изтребителите Су-27 е изстрелял ракета в близост до RAF Rivet Joint извън визуалния обхват".

Той заяви обаче, че инцидентът не се счита за "умишлена ескалация".

Но според думите му той показва, че руските военни са демонстрирали, че за тях "правилата не важат".

"Макар че това очевидно е използване на оръжие, през последните няколко години сме виждали много, много близки полети до обекти на САЩ, Великобритания и НАТО", каза Уолъс.

"В един от случаите руски изтребител се е приближил на 5 метра от самолет на НАТО. Знаете, че това е безразсъдно, ненужно и излага на риск живота на много хора", каза министърът.

Британският министър на отбраната заяви: "Нашият анализ съвпада с това, че става дума за техническа неизправност."

"Общото време на взаимодействието между руския и британския самолети е било приблизително 90 минути", каза той. "Патрулирането е приключило и самолетът се е върнал в базата."

Уолъс изрази загрижеността си директно пред руския си колега Сергей Шойгу и началника на щаба на отбраната в Москва.

"Прецених, че е разумно да преустановим тези патрули, докато не получим отговор от руската държава", каза той.

Първоначално патрулите на Обединеното кралство над Черно море са били преустановени, но сега са възобновени и се ескортират от изтребители, каза Уолъс.

Министърът на кабинета добави, че Обединеното кралство е споделило информация за случилото се със съюзниците и ще продължи да извършва редовни полети с RAF Rivet Joint в международното въздушно пространство над Черно море, което прави от 2019 г. насам, съобщава БГНЕС.