Любомир Кючуков: Кремъл вече не говори за демилитаризация и денацификация, а цели запазване на овладените области

Любомир Кючуков

Любомир Кючуков

"Месеците до края на година ще имат ключово значение за посоката на развитие на войната в Украйна – дали ще продължи залагането на военно решение или ще се направи опит за прехвърляне в политическото поле. Всичко зависи от отговорите на два въпроса: Какво означава победа? и Може ли тя да бъде постигната? Тази война не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена, тълкува Кючуков. И двете страни - Русия и НАТО, подкрепящо Украйна, разполагат с високотехнологичен, разрушителен ресурс, който засега не използват, но към който може да прибегнат при ескалация и опасност от поражение", коментира пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и дипломат. .

"От гледна точка на Украйна целта е война до пълно освобождаване на окупираните територии. От Русия обаче това изглежда практически невъзможно, особено след обявяване на 5 украински области за руски. Кремъл вече не говори толкова за демилитаризация и денацификация, колкото цели запазване на овладените области. За съжаление войната се превърна в битка за територии, човекът няма значение, той е инструмент и жертва", отбеляза още Кючуков.

"На срещата на Г-20 през септември се очерта преконфигуриране на балансите в геополитически план. Т.нар. глобален юг заяви твърдата заявка да бъде съществен фактор в международните отношение оттук нататък", каза още той.

"Конфликтът в Нагорни Карабах никога не е прекъсвал, той просто имаше затишия. Това, което се случва там е изключително сериозно", подчерта Любомир Кючуков.

"Конфликтът засега приключи в полза на Азърбайджан. Но има хуманитарна криза с над 100 000 бежанци, има и вътрешнополитическа криза в самата Армения, както и геополитически трансформации в региона, които се отнасят не само за двете страни. Армения се чувства предадена и изоставена от всички", каза Кючуков.