М. Макфол: Защо Тръмп е толкова лоялен към Путин

В замяна Тръмп не е получил нищо, въпреки че през цялото време се опитваше да се сприятели с Путин, дори когато това се смяташе за политически неразумно или когато цялата му администрация беше против

Доналд Тръмп и Владимир Путин

Доналд Тръмп и Владимир Путин

"Изглежда, руският президент Владимир Путин е плащал на талибаните в Афганистан за убийството на американски войници. Тези действия на Путин предизвикват дълбока тревога, те следват ясна схема на игнориране на международното право и принуждават САЩ да предприемат нещо в тази насока. Путин вижда в САЩ своя главен враг, той се бои от нашите ценности, смята, че ние подкопаваме неговия авторитарен режим. Неговите последни действия имат за цел да задържат САЩ в задънената улица в Афганистан", пише в коментар за The Washington Post Майкъл Макфол, бившият посланик на САЩ в Русия, директор на Института за международни изследвания.

"Много по-тревожни обаче са ответните мерки на президента Тръмп - никакви мерки. Този отговор е продължение на неговата лоялност към Путин: президентът систематично хвали Путин, отхвърля намесата на Москва в изборите през 2016 година, никога не е критикувал пряко анексирането на Крим и не е казал и една дума за нарушенията на човешките права в Русия. Но мълчанието по повод убийството на американски войници - това е падане на ново дъно", коментира Макфол.

Той припомня, че Тръмп еднолично е взел решение за изтеглянето на американски войници от Германия, както и да бъдат съкратени американските сили в Сирия, "направи подарък на Путин без дори да съобщи на министъра си на отбраната", пише авторът.

"В замяна Тръмп не е получил нищо, въпреки че през цялото време се опитваше да се сприятели с Путин, дори когато това се смяташе за политически неразумно или когато цялата му администрация беше против.

Превод: Faktor.bg