Макрон: Ако Путин се съгласи на преговори, Западът трябва да обмисли гаранции за сигурността на Русия

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон


Западът трябва да обмисли как да отговори на нуждата на Русия от гаранции за сигурност, ако президентът Владимир Путин се съгласи на преговори за прекратяване на войната в Украйна, каза френският президент Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс.

В интервю за френската телевизия TF1, записано по време на държавното му посещение в Съединените щати миналата седмица, Макрон посочва, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура за сигурност. По думите му, това означава, че трябва да бъде посочен отговор на страха на Москва, че НАТО стига до вратите ѝ и от разполагане на оръжия, които може да я застрашат.

Тази тема ще бъде част от темите за мир, така че трябва да се подготвим за това какво сме готови да направим, как защитаваме нашите съюзници и страните-членки и как да се дадат гаранции на Русия в деня, в който се върне на масата за преговори, каза Макрон.

И Русия, и САЩ обявиха, че са отворени за разговори по принцип, като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще разговаря с Путин само ако Кремъл покаже, че е заинтересован да сложи край на войната, отбелязва Ройтерс. Според Киев преговори са възможни,  само ако Москва спре да атакува и изтегли своите войски от Украйна.