Мъск планира най-големия досега суперкомпютър за стартъпа xAI

Илон Мъск

Илон Мъск

Милиардерът и технологичен магнат Илон Мъск планира да изгради суперкомпютър, наречен "гигафабрика за изчисления", който да подпомага развитието на неговия стартъп за изкуствен интелект xAI.

Мъск иска суперкомпютърът, който ще навърже 100 000 чипа на Nvidia, да заработи до есента на 2025 г. и "ще носи лична отговорност за доставката му навреме", предаде АФП.

Планираният суперкомпютър ще бъде "поне четири пъти по-голям от най-големите клъстери с графични процесори, които съществуват днес", като например тези, използвани от Meta за обучение на моделите ѝ за изкуствен интелект.

Откакто инструментът за генеративен ИИ ChatGPT на OpenAI изгря на сцената през 2022 г., технологията е област на ожесточена конкуренция между технологичните гиганти Microsoft и Google, както и Meta и стартиращи компании като Anthropic и Stability AI.

Мъск е един от малкото инвеститори в света с достатъчно дълбоки джобове, за да се конкурира с OpenAI, Google или Meta в областта на ИИ.

xAI разработва чатбот на име Grok, който може да получава достъп в реално време до социалната платформа X.

Мъск е съосновател на OpenAI през 2015 г., но напуска през 2018 г., като по-късно заявява, че не е доволен от насоката, ориентирана към печалба, която компанията поема под ръководството на главния изпълнителен директор Сам Олтман.

През март той заведе дело срещу компанията, обвинявайки я, че е нарушила първоначалната си мисия с нестопанска цел да направи изследванията на ИИ достъпни за всички.

OpenAI твърди, че искът на Мъск, както и приемането на разработката на софтуер с отворен код, е просто израз на неприязън след напускането на компанията. /БГНЕС