Министърът на отбраната на Нидерландия: Предоставянето на помощ за Украйна е “евтиният начин“ да спрем заплахата на Русия към държавите от НАТО

“Ние не можем да се надяваме, че просто ще чакаме да видим изхода от изборите в САЩ“

Кайса Олонгрен, снимка БГНЕС

Кайса Олонгрен, снимка БГНЕС

"Подкрепата за Украйна срещу Русия е много евтин начин да се гарантира, че Москва не представлява заплаха за НАТО" каза министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен. Нейното изявление беше част от Варшавския форум за сигурност във вторник.

„Разбира се, има причини за безпокойство“, каза Каиса Олонгрен в отговор на въпрос доколко е оптимистично настроена, че Западът може да поддържа подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо. Тя се опасява, че подкрепата на САЩ може да бъде спряна поради свързана с изборите вътрешна политика. Олонгрен обаче каза, че съюзниците от НАТО са ускорили подкрепата, която „изненада Украйна, което със сигурност изненада (руския президент Владимир) Путин и Кремъл“. „Изненадахме и себе си. Мисля, че сме способни на много. Доказахме през последната година и половина, че единственото нещо, което трябва да направим, е да продължим“, каза тя.

Олонгрен каза, че обществеността осъзнава, че руската война не е за Украйна, а за безопасността на Европа. Затова е толкова важно да продължим подкрепата за Украйна. Споменавайки развитието „отвъд океана“, имайки предвид САЩ, Олонгрен каза, че е „тревожно, но че трябва да се справим с това безпокойство“. „Не можем да се преструваме, че просто ще чакаме и ще видим как вървят американските избори“, каза тя.  Добави и, че европейските политици трябва да участват в диалога с американските колеги и приятели. „Те имат един и същи интерес с нас. Разбира се, подкрепата на Украйна е много евтин начин да се гарантира, че Русия с този режим не е заплаха за алианса на НАТО. И е жизненоважно да продължим тази подкрепа“, каза тя. Министърът на отбраната подчерта, че ако подкрепата на САЩ за Украйна падне, това би било „съществено“.