НАТО: Над 300 хиляди руски военни са пострадали във войната в Украйна

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг


Във войната в Украйна досега са пострадали над 300 хиляди руски военни, отчете днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел, в което участваше и техният украински колега Дмитро Кулеба.

Русия днес е по-слаба икономически, политически и военно, добави Столтенберг.  Военно Русия изгуби значителна част от своите сили - стотици самолети, хиляди танкове и над 300 хиляди пострадали. Същевременно Москва губи икономически заради спада на приходите от продажбата на горива, заради запора над имуществото на руски банки, с прекратяването на дейността на над 1000 дружества в страната, с напускането на 1,3 милиона души миналата година, добави генералният секретар.

Не трябва да подценяваме Русия, която приведе икономиката си във военновременен режим. Путин има висока търпимост към броя на жертвите и Русия не е променила целите си в Украйна. В навечерието на зимата руската страна натрупа значителен запас от ракети. Виждаме нови руски опити за поразяване на украинската инфраструктура, за да остане Украйна на тъмно и студено, допълни Столтенберг.

По неговите думи НАТО подготвя дългогодишна програма в помощ на Киев за преход към военно оборудване по стандартите на алианса и пълна съвместимост със съюзническите сили. Обсъдихме пътя на Украйна към членството в НАТО, предоставихме препоръки за ключови реформи в страната, включително за борба с корупцията, за подобряване на върховенството на закона и правата на малцинствата. Украйна никога не е била по-близо до НАТО, каза Столтенберг.