Невзоров: Катастрофата в Украйна беше неизбежна – Русия се върна към своя истински образ

Руското общество е заразено с фашизъм, Русия е пред разпад, но няма да спре да представлява опасност за всички, казва още той

Александър Невзоров

Александър Невзоров

Катастрофата от февруари 2022 година да бъде предотвратена не можеше да бъде предотвратено по никакъв начин. Русия трябваше да се върне към естественото си състояние на диктатура, агресия, милитаризъм, глупост, параноя и ограбване на съседите си.
Това казва в интервю за Дойче веле журналистът и яростен критик на Путин Александър Невзоров

„Това е истинският образ на Русия, определен от историята, това е единствената ѝ работа, всъщност дори забавление и развлечение. Какво друго може да направи Русия? Никаква наука, никакво изкуство, никакви групи по интереси като НАТО - те не са позволени там. И наистина – подобно на дете, което е изгонено от всичко, не е желано, презряно е и е озлобено, тя седи и измисля каква гадост може да направи някъде другаде.“

Според него сега картината на Русия е толкова проста, че съвпада с всички останали фашизми, каквито е имало много в историята на човечеството - като се започне от епохата на Месопотамия. Защото на практика всяка диктатура, всяка автократична монархия по един или друг начин са костюмирани, но те са фашизъм. Навсякъде, където виждаме господството на религията, на една идеология, която не може да бъде унищожена, ще открием тези еволюционни корени на фашизма.

На въпрос готово ли е руското общество да се съпротивлява на режима, или те работят в синхрон, Невзоров обяснява: "Разберете - много е лесно да се заразиш с фашизъм, както е лесно да се заразиш с антракс, проказа или бубонна чума. Няма проблем да се заразиш, особено когато има замърсител, който е отровил всички водоизточници, който е направил всичко, за да зарази населението, да го доведе до това трагично състояние. Но лечението е почти невъзможно. По правило фашизмът си отива само с физическите си носители."

Запитан какъв според него е най-вероятният изход от събитията в Украйна, Невзоров смята, че най-вероятна е военна победа за Украйна, срам и трагедия за Русия и последващ разпад, който вероятно ще бъде съпроводен от объркване, хаос и бурни протести.

"Това ще бъде още едно главоболие за целия свят, защото смъртта и хаосът, които ще се пренесат от Украйна в Русия, няма да накарат никого да се почувства по-добре. А Русия няма да спре да представлява опасност за всички. И не знам колко време ще отнеме всичко да се успокои и да придобие мирна форма, в която 140 милиона души няма да бъдат изгнаници.