Никола Димитров: Декларацията на българския парламент за РС Македония е обидна

Никола Димитров

Никола Димитров


Няма положителни промени в българската позиция към РС Македония, заяви вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, коментирайки проведения преди дни Консултативен съвет за национална сигурност на България.

„И в съседна София има комплексен политически контекст и различни актьори. Заключенията затвърдиха по някакъв начин статуквото, тъй като потвърдиха декларацията на българския парламент и рамковата позиция на тяхното правителство. Този документ е неприличен, нецивилизован и обиден, особено за македонския народ, защото говори за етноинженерство и т.н., все едно в историята има естествен и изкуствен начин за създаване на нации. Опитът за изостряне на позицията може да се е провалил по отношение споменаването на българската общност в преамбюла на нашата Конституция и искането това да стане преди началото на преговорите за присъединяване. Това го няма в заключенията. Позициите обаче се запазват такива, каквито бяха в самото начало”, каза Димитров.

Според него, като държава, но и като граждани и като нация трябва да се запитаме дали е разумно, дали е мъдро да се изразходва толкова много енергия за този въпрос.

„Смятам, че би било мъдро да останем отворени за диалог, но да не се фокусираме върху януари или юни, а да се стегнем и да инвестираме енергията у дома. Опитът и резултатите от процеса на присъединяване в други страни от региона, които са в процеса от девет или осем години, а резултатите не се виждат, показват, че този процес е важен, но е само инструмент и истинската работа е вкъщи. Мисля, че голямата част от нашата енергия трябва да се изразходва вкъщи. Затова трябва да сме готови за достоен диалог и да поставим нашите позиции върху кристално ясните европейски принципи и принципите, вградени в основите на международното право. Нашата позиция е правилна, ние сме от правилната страна на историята. Искаме да бъдем приятели с България, но в отговор те трябва да ни уважават”, смята Димитров.

Той заяви, че никога не е получил ясен отговор на въпроса, какво не е изпълнила македонската страна.

„Никога не получих ясен отговор на въпроса, какво точно не изпълняваме от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество. От друга страна, аз соча член 2, където България се ангажира да ни помогне по европейския път. Какво точно не изпълни македонската страна от Договора за приятелство? Второ, в идеалната ситуация този въпрос да остане двустранен, да го обсъждаме двустранно, да не говорим по този въпрос, когато сме в Берлин, Мадрид или Хага. България беше тази, която постави въпроса на масата в Брюксел. Не ние направихме това. Защо? За да получат предимство пред нас, защото те са членка, а ние не сме. Ние сме страна кандидат и е наше задължение да обясним ситуацията на останалите 26. Това се случи”, казва Димитров.

Той допълни, че през последната година и половина е имало много случаи, когато Скопие чакало дълго отговор от София дали ще се съгласят на посещение, „въпреки нашата готовност за разговори”.

На България през декември са ѝ изпратени отговорите на тяхното искане за пакета „5+1” в резултат на постигнатия от македонска страна консенсус.

„Отговорите бяха резултат от тежки вътрешни консултации, но в крайна сметка успяхме да постигнем съвместна позиция. И ако решението се базира на тези отговори, смятам, че имаме едно достойно решение на проблема. Онова, за което аз настоявах, е една нова точка: България да се ангажира, че ще приеме преговорната рамка, ще даде зелена светлина за първата междуправителствена конференция и това ще стане на базата на португалското предложение”, заяви вицепремиерът.

Той посочи, че през последните месеци специалният представител на правителството за преговорите с България бившият премиер Владо Бучковски не е участвал във вътрешната координация. Личното му впечатление е, че е бил глас, който не съответства изцяло на неговите позиции.

По отношение на бъдещата си дейност Димитров се позова на досегашния опит в неправителствения сектор и държавните институции и въз основа на това след известно време ще направи преценка кой ще бъде най-подходящият начин на работа за максимален ефект.

„Моят стремеж е влиянието, което искам да имам, за да тласна страната ни в посока, в която смятам, че трябва да върви. Формулата ще бъде намерена”, каза Димитров.

БГНЕС припомня, че днес в публичното пространство в РС Македония се развихри полемика във връзка с изказванията на Никола Димитров, направени по време на последната му пресконференция в качеството му на вицепремиер по европейските въпроси. По-рано стана ясно, че името му не фигурира в проекта на новия кабинет, който предстои да бъде гласуван до дни от парламента.

„Не съм се оттеглил сам, позицията ми по спора с България е причината да не бъда част от правителството“, заяви той и потвърди, че няма доверие на външния министър Буяр Османи. Той обвини правителството на Заев, че са се опитали да го отдалечат от родината му, предлагайки му поста на посланик във Вашингтон.

Последва незабавна реакция на кабинета. „Ако Димитров е бил против някоя от позициите, които изградихме заедно, е честно заради хората да го каже и да обясни защо, тъй като иначе остава само впечатлението, че липсата на присъствието му в бъдещото управление е причината за такива неточни и спекулативни публични твърдения с цел да се предизвика недоверие към управляващите”, се казва в съобщението на македонското правителство, цитирано от БГНЕС