Нов силно заразен вариант на COVID-19 се появи във Великобритания

Същевременно Китай призна, че смъртните случаи от COVID в страната са много

Нов силно заразен вариант на COVID-19 се появи във Великобритания, съобщиха западни издания. Мутацията, наречена XBB.1.5, вече се среща при един на всеки 25 случая на Острова. Той предизвика тревога и в САЩ, където е отговорен за 4 от 10 болни в страната.

XBB.1.5, който е вариант на Омикрон, има мутации, които му помагат да избегне защитата от ваксинация и предишно боледуване. За момента обаче няма индикации, че XBB.1.5 причинява по-тежко заболяване. Експерти обясняват, че за една от мутациите му се смята, че подобрява способността на вируса да се свързва с клетките.

Данните от института “Сангер” във Великобритания показват, че 4% от случаите през седмицата до 17 декември са причинени от XBB.1.5. Той произлиза от варианта на Омикрон - XBB, открит за първи път в Индия през август. Според професор Лоурънс Йанг от университета “Уоруик” новият вид на вируса е силно инфекциозен и води до увеличаване на приема в болниците в Ню Йорк, особено сред възрастните хора.

Здравни експерти предупреждават, че дългото чакане за настаняване убива до 500 души от коронавирус във Великобритания всяка седмица. Здравната служба там посочва като причина недостига на персонал и болнични легла, съобщава "24 часа".

Данни от центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ показаха, че новият вариант е отговорен за 41% от случаите там. Само седмица по-рано те били 22%.

Според епидемиолога проф. Пол Хънтър по-голямата част от новите варианти изчезват след няколко седмици. Въпреки това бързото увеличение на XBB.1.5. е тревожно и може да предизвика нова вълна, допълва той.

Микробиологът д-р Саймън Кларк пък заяви, че способността на XBB.1.5. да избягва имунитета, се наблюдава само в лабораторията. “Трудно е да се разбере как действа в реалния живот”, отбелязва той. Според Кларк ще бъде интересно да се проследи ситуацията през следващите месеци, тъй като обичайната годишна вълна от грипни хоспитализации обикновено е най-висока през януари и февруари. Професор Франсоа Балу, експерт по инфекциозни болести в Лондон, заяви, че случаите на новия вариант вероятно ще се увеличат в световен мащаб в близко бъдеще.

Същевременно Китай призна, че смъртните случаи от COVID в страната са много, а 70% от жителите на Шанхай са заразени, или около 18 млн. души. Рязкото нарастване на инфекциите започна след внезапното прекратяване на строгата политика за превенция на вируса миналия месец. Здравните власти заявиха, че страната отбелязва увеличение в тежките и смъртните случаи. Въпреки това, в опит да смекчат ситуацията, те заявиха, че скокът е подобен на този в други държави.

Президентът Си Цзинпин призна грешките на своята строга COVID политика, която не успя да овладее вируса и предизвика първите масови протести в страната от десетилетия. Новата му стратегия обаче доведе до нарастване на случаите, като в момента те достигат своя връх. През първите 20 дни на декември правителството изчислява, че зашеметяващите 248 милиона души - 18% от населението - са се заразили с вируса в страната.