Обвинението има свидетел на изстрелването на ракетата, свалила малайзийския Boeing над Донбас

Самолетът е свален с ракета изстреляна от руска зенитна установка "Бук", принадлежаща на 53-та зенитно ракетна бригада на руската армия

Главният прокурор на Нидерландия Фред Вестербеке съобщи, че Съвместната следствена група, разследваща свалянето на малайзийския пътнически самолет над Донбас има свидетел на изстрелването на ракетата от зенитно-ракетния комплекс "Бук" през юли 2014 година.

В интервю за американската телевизия CBS Вестербеке заяви категорично: "Имаме очевидец на изстрелването на ракетата".

Вестербеке също така подчертава, че няма съмнение, че ЗРК "Бук", от който е изстреляна ракетата свалила самолета, принадлежи на 53-та зенитно ракетна бригада на руската армия.

Припомняме, че малайзийският Boeing, летящ от Амстердам към Куала Лумпур беше свален на 17 юли 2014 година, загинаха 298 души.

Русия, както и проруските сепаратисти отричат участието си в трагедията, но Съвместната следствена група (ССГ), в състава на която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Нидерландия и Украйна са установили, че самолетът е свален с ракета изстреляна от руска зенитна установка "Бук", принадлежаща на 53-та зенитно ракетна бригада на руската армия.

Обвинени са трима руски граждани (бившият командващ силите на сепаратистите в Донбас Игор Гиркин, командирът на разузнавателна група Сергей Дубински, с позивна "Хмурый" ("Мрачният") и на неговия заместник Олег Пулатов), както и на украинския гражданин Леонид Харченко.

Въпреки издадената международна заповед за ареста им, Русия отказва да признае вината им и да ги предаде на правосъдието в Нидерландия.

Процесът срещу тях ще започне на 9 март.

Превод: Faktor.bg