Politico: Преизбирането на Фон дер Лайен за председател на ЕК може да се окаже под въпрос

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, чиито правомощия изтичат през ноември 2024 година, може да се окаже под въпрос поради нарастващата популярност на десните партии в страните от Общността, отбелязва изданието Politico, цитирано от "Фокус".

През 2019 година Урсула фон дер Лайен бе подкрепена от коалиция от проевропейски партии за ЕС, но дори тогава тя бе избрана на поста с "малко мнозинство от 383 гласа“ от минимум 374.

Според изданието, поради нарастващата популярност на крайнодесните партии в цяла Европа, настоящият председател на Комисията може да срещне трудности при преизбирането.

Френски евродепутат заяви, че на изборите "може да има истинска изненада“ за ръководителя на ЕК. Според него, ако проевропейската коалиция не получи мнозинство, тогава "темата Фон дер Лайен просто ще спре да съществува“.

Пожелал анонимност евродепутат коментира, че Фон дер Лайен е "безусловно фаворит за поста, но с тези резултати в анкетите на европейските партии е твърде рано да се каже дали ще бъде преизбрана“.

По-рано Politico съобщи за недоволството на висши служители на ЕС, възмутени от управлението на Европейската комисия, което "все повече излиза извън рамките на служебните задължения“. По думите им Фон дер Лайен не се консултира с ръководителите на страните от ЕС за взимането на важни политически решения.

Според статията недоволството в столиците на ЕС може да застраши шансовете на председателя на Европейската комисия за преизбиране за втори мандат след следващите избори за Европейски парламент, насрочени за 6 юни 2024 година.