Полша скъсява разликата в благосъстоянието си със Запада

Въпреки икономическите последици от пандемията Ковид-19 и войната в Украйна, Полша постигна значителен напредък в догонването на по-богатите западни страни, съобщи „REMIX”.

БВП на глава от населението на Полша спрямо средния за ЕС - често използван показател за богатството на дадена страна - непрекъснато се увеличава през последните три години, като от 73% през 2019 г. нараства до 79% през 2022 г.

Макар и все още да изостава от най-богатите страни в ЕС като Франция (101%) и Германия (117%), Полша настига Испания, Италия, Чехия и Обединеното кралство. В същото време в Дания и Румъния се наблюдава най-значително увеличение на благосъстоянието, докато в най-богатите държави от ЕС се наблюдава регрес.

Експертите прогнозират, че Полша скоро може да догони Испания, Италия, Чехия и Обединеното кралство по отношение на БВП на глава от населението, измерен по паритет на покупателната способност.

Въпреки че за Полша може да е предизвикателство да настигне номиналния БВП на глава от населението, коригирането му спрямо паритета на покупателната способност дава на страната шанс да изпревари Италия или Испания в рамките на десетилетие, при условие че Полша продължи да се развива. Като се вземе предвид този показател, Полша понастоящем е на 19-то място в ЕС.

Производителността, заетостта и натрупването на капитал са ключовите фактори, които ще позволят на Полша да настигне западния просперитет. Въпреки че производителността има потенциал да нараства с 2-2,5% годишно, демографските проблеми могат да окажат негативно влияние върху заетостта и икономическия растеж през следващото десетилетие.

Главният изпълнителен директор на Полския фонд за развитие Павел Борис оценява, че потенциалният ръст на БВП на Полша би трябвало да бъде около 3,5 % през следващите години, въпреки че през следващото десетилетие той може да намалее до 2,5 % поради демографски проблеми. /БГНЕС