Полският сенат обяви Русия за терористичен режим

Горната камара на полския парламент, Сенатът, прие резолюция, с която обяви Русия за "терористичен режим" и призова международната общност да подкрепи разследването на военните престъпления, извършени в Украйна. Резолюцията е приета единодушно, съобщи полската държавна информационна агенция ПАП. Полските сенатори отбелязаха, че на 24 февруари Русия "започна брутална война срещу Украйна", предаде Полското национално радио. 

Те добавиха: "Целта ѝ е да заличи суверенна държава от картата и да унищожи украинския народ". По-нататък в резолюцията се посочва: "Героичната защита на независимостта, предприета от гражданите на Украйна, спечели възхищението на целия свободен свят. Днес Украйна е най-важното място, което защитава демокрацията и свободата. Руските нашественици тероризират жителите на украинските градове, като бомбардират граждански цели: детски градини, училища, театри и жилищни квартали."

Горната камара на полския парламент добави: "Престъпници в руски униформи измъчват и убиват военнопленници и цивилни граждани в окупираните райони. Те отвличат украински деца, за да ги превърнат във войници на режима. Те депортират, преселват и изпращат украински граждани в отдалечени райони на Русия". Полските сенатори заявиха още: "Хората в Европа вярваха, че никога повече няма да бъдат заплашвани с геноцид и военни престъпления. И въпреки това Владимир Путин и неговият апарат за насилие се върнаха към жестоките практики на сталинския и нацисткия режими. И ето защо Русия трябва да бъде победена и лишена от потенциала да заплашва своите съседи". Полският сенат отново осъди "агресията на Русия" и призова "всички страни, които подкрепят мира, демокрацията и правата на човека, да обявят Русия за терористичен режим".

Камарата изрази "признателността си към всички институции и организации, които са се заели със задачата да проучат и документират престъпленията, извършени срещу украинския народ". Тя призова международната общност "да окаже пълна подкрепа на Международния наказателен съд в неговите разследвания срещу онези, които са отговорни за тези престъпления". /БГНЕС