Поръчкови убийства и нападения посред бял ден - какво се случва в Швеция?

По 13 000 евро на човек – такива са били сумите, платени на трима младежи в Швеция, за да извършат три убийства, пише германската обществена медия ZDF. Предполагаемите членове на престъпната банда са изправени пред съда. 16-годишен младеж и двама негови приятели са обвинени за убийството на един мъж и две жени. Поръчителят, според полицията, е шeф на банда.

В Швеция напоследък убийства се извършват и посред бял ден, като например на 10 април, пише германската обществена медия и посочва следния пример: 39-годишният Микаел Яницки бил убит в един подлез пред очите на 12-годишния си син, с когото отивали на басейн.

"Имам усещането, че престъпните кланове са взели властта, а ние сякаш трябва да се съобразяваме с тях", казва сестрата на убития Анета Демир. Жената изказва и мнение, че наказанията за престъпниците не са достатъчно сериозни.

В подлеза, през който са минавали бащата и синът, често се продавали наркотици и бащата вероятно е потърсил сметка за това на няколко младежи. Полицията наскоро е задържала 18-годишен младеж с иракски произход, заподозрян за убийството, по време на което е бил на 17 години. Повече сведения за разследванията засега няма, съобщава ZDF, цитирана от DW.

Дълго време насилието от страна на младежки банди бе смятано за феномен в т.нар. проблемни квартали в големите шведски градове, в които живеят предимно мигранти, посочва още германската обществено-правна медия.

Но междувременно насилието е навсякъде. Статистически погледнато излиза, че в през последните години почти всеки ден в Швеция е умирал по един човек от насилие с огнестрелно оръжие. Спрямо броя на населението това е рекордно ниво, каквото не се среща никъде другаде в Европа.