Протестът на френските фермери стигна до Европейския парламент в Брюксел

Стопкадър: Aginfo

Стопкадър: Aginfo

Протест на фермери от Франция и Италия се проведе пред Европейския парламент в Брюксел с настояване да им бъдат изплатени премиите и да спре конкурентния внос на земеделски продукти, предимно от Украйна, съобщава БНР.

Два основни проблема изтъкна Патрик Льогра, член на Управителния съвет на фермерите във Франция:

"Част от премиите ни не са преведени от 15-и октомври. Това е първото и искаме това да стане незабавно. За Франция става дума за около 300 млн. евро, а има хора, които са в изключително тежко положение.

Второто много важно нещо е, че ни дойде до гуша от вноса без никакъв контрол, основно от Украйна, но и на млякото от Нова Зеландия, за което ни казват, че е по-чисто от това, което се прави в Европа, а ние сме на 20 хиляди км разстояние". 

Основните искания той формулира така:

"Всичко, което искаме е по-малко внос и едни и същи норми за всички страни, които полагат еднакви усилия в Европа - те трябва да бъдат възнаградени и продуктите им да се купуват с приоритет.

Ако става дума за внос на липсващ продукт - много добре, но не и внос само за да се достави удоволствие и по договори, които са далеч от единодушни решения в Европа".  

"Защо да не се помогне на украинците преди износа на продуктите им? А и не искаме нашия бизнес да купува приоритетно от Украйна само заради по-ниските цени", беше категоричен Льогра. 

Фермерски протести се провеждат и в Гърция.