Противокорабните ракети NSM разработени от Kongsberg стават предпочитани ракети за корабите на NATO

Противокорабните ракети NSM, НАТО, превъоръжаване

Противокорабните ракети NSM, НАТО, превъоръжаване

Правителствата на Великобритания и Норвегия съобщиха, че са постигнали споразумение за  разширяване  на връзките между двете страни във сферата на отбраната. Кралските военноморски сили на Великобритания ще получат от норвежкото правителство противокорабните ракети Naval Strike Missile (NSM),  за въоръжението на фрегатите Type 23 иType 45 разрушител.
Кралският флот на Нидерландия също избра норвежките противокорабни ракети (NSM), с които ще замени остарелите ракети Harpoon.
Ракетната система NSM има няколко съществени предимства пред Harpoon. Обсегът и е много по-голям, ракетата използва усъвършенствана инфрачервена търсеща глава. Това улеснява разпознаването на целта, като ракетата става по-прецизна и вероятността от случайни инциденти се намалява. И не на последно място ракетата е трудно откриваема от вражески кораби поради това че притежава  стелт свойства.  
NSM е много гъвкава ракета, която може да бъде изстрелвана от различни платформи срещу различни цели във водата и сушата. Добрата маневреност на NSM се гарантира от дизайна на корпуса на ракетата, както и отличното съотношение на тяга към тегло. Ракетата е напълно пасивна, с доказана  отлична способност за нисък бръснещ полет над водата, което я прави неуловима за вражеските радари.  Тя оцелява успешно срещу противовъздушната отбрана на противника и поради усъвършенстваните си способности за маневриране.  Гаранцията, че правилната цел е открита, разпозната и ударена, в морето или на сушата се поддържа от

автономното разпознаване на целта

(ATR) от търсача на NSM.
Ракетата, разработена от норвежката фирма Конгсберг, бързо става предпочитаната противокорабна ракета за военноморските сили на НАТО. Кралският флот на Великобритания следва  нидерландския кралския флот, който обяви избора на NSM преди по-малко от три седмици. Naval News обяви, че още през септември испанският флот също е избрал за въоръжение NSM.
Забележителните успехи на  Kongsberg през тази година се допълват и от избра на NSM за въоръжение на Австралия, както и от новината за допълнителни големи поръчки за американския флот.
Сътрудничеството със все повече държави от НАТО доведе до това все повече кораби да са  оборудвани с ефективните военноморски ударни ракети, което ще допринесе за повишаване на сигурността в областите от взаимен интерес. Заменя се старото въоръжение с ракетите повърхност-земя Harpoon, което излиза от употреба през 2023 г с новите противокорабни ракети NSM които ще бъдат инсталирани и готови за действие на борда на първия кораб на Кралския Флот след  12 месеца.  
Така Нидерландия  става 11-ият клиент на Naval Strike Missile, присъединявайки се към военноморските сили на Норвегия, Полша, Малайзия, Германия, Съединените щати (както за ВМС на САЩ, така и за USMC), Румъния, Канада, Австралия, Испания и Обединеното кралство.
„С голямо удоволствие KONGSBERG приветства Кралския Флот като член на групата потребители на NSM“. Ние с гордост подкрепяме укрепването на отбранителните връзки между нашите народи. “ казва изпълнителният вицепрезидент в Kongsberg Defense & Aerospace Øyvind Kolset.