Путин превзема последния бастион на дисидентството, като отменя кметските избори в няколко града

Последната жертва е Новосибирск, третият по големина град в страната

Владимир Путин

Владимир Путин

Преди почти две десетилетия президентът Владимир Путин приключи първия си мандат, като отмени изборите за губернатори и остави всичко в ръцете на Дмитрий Медведев. Градските съвети в стратегически градове се бяха превърнали в успешна лаборатория за дисидентство и сега това трябва да бъде потушено. Последната жертва е Новосибирск, третият по големина град в страната. Властите отмениха преките избори за кмет. Изборите току-що бяха отменени и в Колцово, град, разположен на около 25 километра от Новосибирск. Москва и Санкт Петербург вече са единствените големи градове, в които електоратът избира пряко кмета.

Съседите на Кемерово и Новокузнецк, два важни града в Сибир, също не могат да избират кмет от 2019 г. „Местните политици нямат много власт, но централното правителство не обича да ставаме силни във важни градове“, обяснява Радислав Полуйков , областен съветник в Санкт Петербург: неговият общински съвет току-що е разпуснат. Неговият колега от години Никита Юрефиев заклеймява, че режимът иска да "унищожи останките от демокрацията". Той посочва, че с приетите през 2020 г. нови промени в конституцията общинската управа става част от единна държавна администрация, без разделение на властите, „с черти на военен авторитаризъм, искат да контролират всичко от горе до долу“.

Новосибирск

Отсега нататък регионалните депутати ще избират кмета на сибирската столица сред група кандидати, избрани от комисия, която ще бъде частично съставена от хора, предложени от губернатора . Нещо подобно беше направено през 2018 г. в друга областна столица, Екатеринбург. Там изборите бяха касирани, за да бъде отстранен най-важният опозиционен кмет в страната. Невероятният Евгений Ройзман заема поста от 2013 г. Сега той не само е в опозицията „по указ“, но и е изправен пред пет години затвор за критики на войната в Украйна.

Дългата ръка на Москва се протяга към окупираните територии в Украйна: регионалните лидери бяха подбрани ръчно и сега русификацията преобладава . В петък Путин подписа указ, който предлага на хората, живеещи в тези райони, начин да получат руско гражданство. Но законът има своята обратна страна: онези, които отказват или не легализират положението си, са изправени пред депортиране . Указът засяга четирите украински региона, които Русия твърди, че са свои и частично контролира: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Русия също току-що одобри доживотен затвор за престъплението държавна измяна , което се наказва по-тежко от убийството.

Източник: El Mundo (elmundo)

Превод: Faktor.bg