Путин заповяда да се раждат повече деца

Той подписа и указ Русия да стане четвъртата икономика в света

В деня на встъпването си в длъжност за нов мандат руският президент Владимир Путин подписа указ "За целите на националното развитие на Руската федерация за периода до 2030 г. и за бъдещето до 2036 г.".

Държавният глава на Руската федерация залага близо 50 цели. Сред тях са повишаване темпа на растеж на БВП на Русия над средния за света и достигане до четвъртото място в световната класация не по-късно от 2030 г. 

Планирано е увеличаване на минималната работна заплата с ускорени темпове до 2030 г., тя трябва да се увеличи поне двойно - до 35 хиляди рубли.

Сред плановете са също: 

да се гарантира, че до 2030 г. Русия ще стане една от 25-те водещи страни в света по отношение на внедряване на роботизацията, да се осигури увеличаване на продължителността на живота в Руската федерация до 78 години до 2030 г. и до 81 години до 2036 г. и увеличаване на раждаемостта в Руската федерация, включително постигане на по-чести раждания на трето и следващи деца.

Повишаване степента на удовлетвореност на войниците участващи във войната срещу Украйна от условията за медицинска рехабилитация, преквалификация и заетост и гарантиране на увеличаване на дела на младите хора, които вярват в себереализацията в Русия, до поне 85% до 2030 г.

Общо документът заема 13 страници, като броят на точките заедно с подточките е почти 100, пише ТАСС.