Румънският премиер: Надяваме се до два дни да завършим преговорите за Шенген

Мирча Чолаку

Мирча Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку изрази надежда преговорите за присъединяване на страната към Шенгенското пространство да приключат през следващите два дни. 

„За тази година се надяваме в следващите два дни да завършим преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство, на първо място по въздух и море, а догодина и със сухопътните граници, както и да завършим колкото е възможно по-голяма част от инфраструктурата“, каза премиерът, цитиран от Диджи24.

Той направи изявлението след инспекция на работата по изграждането на магистралата Трансилвания в участъка Кецани - Къмпия Турзий.

Румъния настоява, отвъд присъединяването към Шенген с въздушни граници, да има ясен краен срок, възможно най-скоро през 2024 г., за достъп до пространството на свободно движение със сухопътни граници, с ясен механизъм за преход от въздушен достъп към тази със земното пространство, твърдят политически източници за Аджерпрес, цитирана от БТА.

Според тях обаче Австрия отново е втвърдила тона и не желае да обсъжда присъединяването със сухопътни граници през следващата година, нито връзката между влизането с въздушните и сухопътните граници. .......
Фотографска изложба във влакове между София и Видин
В импровизирана сцена на фотографска изложба ще се превърнат двата бързи влака по направление София - Видин и обратно на 16 декември.

В по един вагон от композициите на сутрешния бърз влак № 7620 от София за Видин, който заминава в 07:30 ч. от Централна гара София, както и следобедният бърз влак № 7625 от Видин за София, който тръгва от Видин в 17:35 ч., ще бъдат илюстрирани фотографии на гари, спирки, пътници и служители на железницата по линията, свързваща Северозападна България с останалите краища на страната.

Изложбата е студентски проект с наименование: „По релсите на Северозапада“. Авторът реализира проекта, след като пропътува повече от 5 хиляди километра в Северозападна България за почти 2 години, за да направи антропологично изследване със средствата на фотографията. За този период тя осъществява редица пътувания по главната железопътна линия София - Мездра - Видин и отклоненията на линията до Берковица и Лом.

Проектът цели и да предизвика интерес в настоящата инфраструктура на малките и китни гари и необслужвани спирки на три от най-обезлюдените региони на България и Европа: Видин, Монтана и Враца. През историите на хората от различни възрасти, авторката ни пренася през личните им спомени от времето на прехода и какво мислят за демокрацията в днешни времена, пише БГНЕС.