Русия иска да извади от затвора убиец от ФСБ, предлага да го замени с американски затворници

Васим Красиков и кадър от охранителна камера, заснела убийството

Васим Красиков и кадър от охранителна камера, заснела убийството

Москва иска убиецът на чеченския командир Зелимхан Хангошвили - Вадим Красиков - да стане част от размяната на затворници между САЩ и Русия, съобщава CNN.

По информация на телевизията, Москва иска Красиков, който е офицер от ФСБ и беше осъден в Германия през декември 2021 година, да бъде разменен заедно с търговеца на оръжие Виктор Бут. Той трябваше да бъде разменен срещу двукратната олимпийска шампионка Бритни Грайнър иш бившия морски пехотинец Пол Уилън.

Припомняме, че 55-годишният полковник от ФСБ Вадим Красиков беше осъден за това, че на 23 август 2019 година е застрелял  Хангошвили в парка Тиргартен

"Руснакът, който уби в центъра на Берлин живеещия в емиграция чеченец Зелимхан Хангошвили, е бил убеден, че ще му помогнат. "Русия знае, че съм тук и няма да се откаже от мен", заявил той след три месеца мълчание пред следователите", писа германският Bild.

"Веднага след като е арестуван той незабавно иска в качеството на защитник "назначен от руското посолство адвокат". Буквално на следващия ден го посещават руски дипломатически представители, но на разговора им, според Виенскато конвенция, не присъства представител на германското следствие

"На 18 ноември 2019 година изведнъж той заявява на следователите, които се намират в килията му: "Русия знае, че съм тук и няма да се откаже от мен".

Убитият Хангошвили е бил в списъка на 19 лица, обявени от руските служби за терористи.

В заключителните аргументи за присъдата германският съд отбелязва, че Вадим Красиков е действал по заповед на руското правителство.

След убийството руският президент Владимир Путин заяви, че Хангошвили е терорист и е "заслужил участта си", но отрече участие на Русия в убийството му. Смята се, че интересът, който лично Путин прояви към делото на убиеца е свидетелство за това, че инициативата за убийството идва директно от Кремъл.

Превод: Faktor.bg