Русия продължава да лъже, че няма нищо общо с престъпленията в Буча

Твърденията, които звучат цинично, са на външният министър Сергей Лавров

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Западните лидери трябва да погледнат собствената си съвест, преди да обвиняват руския президент Владимир Путин във военни престъпления. Това заяви безапелационно външният министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. Този упрек към свободния свят обаче звучат цинично в устата на един от най-приближените хора на Путин, който без съмнение е човекът, виновен за бруталните действия на руските военни, които воюват в Украйна

Москва ще даде в следващите часове пресконференция, за да покаже, че западните обвинения, че нейни войници са убивали цивилни в Северна Украйна, са неверни, каза Лавров пред журналисти след срещата си в Москва с контактна група на Арабската лига за Украйна.

Кремъл продължава нагло да отрича, да има нещо общо с убийства на цивилни., включително в Буча,и твърди, че откритите там гробове и мъртвите тела са инсценировка на Украйна с цел дискредитиране Русия. Многобройните видеа обаче показват съвсем друга картина, а желанието на Москва да превръща Украйна във враг на собствения си народ звучи не просто нелепо, а цинично. 

Американският президент Джо Байдън обвини Путин във военни престъпления и призова за съдебен процес, с което се присъедини към глобалното възмущение от убийствата на цивилни в украинския град Буча.

Помолен да коментира изказването на Байдън, Лавров каза, че Западът трябва първо да погледне собствените си действия в Ирак и Либия. "Не всичко е наред със съвестта на американските политици", каза той, сякаш е наред това, което се случва в главата на руския президент Путин.

Лавров посочи, че пресконференцията, която ще се състои в следващите часове, ще бъде дадена от руската мисия в Обединените нации и на нея "ще бъдат представени изключително подробни материали, показващи "истинската природа" на събитията в Буча".