Руската армия предлага до 10 пъти средната заплата, за да компенсира загубите в Украйна

Руската армия използва популярен уебсайт за работа, за да примамва новобранци, като предлага големи заплати, за да подсили изчерпаните си редици, става ясно от доклад на организацията с нестопанска цел Ukrainian Victims of War и Украинския католически университет.

Военните предлагат заплати до 700 000 рубли на месец (9 200 долара), повече от 10 пъти средната руска месечна заплата от 63 060 рубли (810 долара).

Анализът на данните установи, че 5874 работни места са били обявени на HeadHunter.ru между август 2022 г. и март 2023 година, пише businessinsider.com.

Сред военните работодатели, търсещи на сайта, са 43-ти руски гвардейски полк и службата за договорен набор на военна служба в Тверска област и Кемеровска и Новгородска области.

„Те се опитват да използват всякакви възможни средства, за да вербуват хора и активизират усилията си“, каза Юрий Мухин, член на борда на неправителствената организация, пред Newsweek.

 Той нарече доклада моментна снимка на руските усилия да подкрепи своите изчерпани сили.

„След нашето проучване сме уверени, че дори този брой реклами би могъл да осигури на руската армия около 80 000 новобранци“, се казва в доклада.

Това обаче създава проблеми, тъй като не само означава, че разходите за персонал поглъщат една трета от бюджета за отбрана, но в някои случаи на новоназначените войници се плаща повече от офицерите с боен опит, включително тези, които ги обучават.

Стремежът на Русия да наеме повече войници идва на фона на нарастващи загуби във войната, които показват, че редиците на въоръжените сили може да са сериозно изтощени. Повече от 100 000 бойци от силите на Кремъл са били убити или ранени само от декември, каза миналата седмица говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, цитиран от NBC News.

Миналия месец руските военни стартираха видео кампания, за да привлекат повече войници да се бият в Украйна. Той предизвика потенциалните новобранци да бъдат „истински“ мъже и да загърбят баналния цивилен живот за да получат слава на бойното поле на окупирана Украйна.

Той завършва със слогана „Ти си истински мъж. Бъди такъв“ и предлага договори за услуги с месечни заплати от 204 000 рубли (2500 долара).

Това увеличение на обявите за работа „може да означава активиране на мобилизацията в Руската федерация“, която започна през септември 2022 г.

Руската армия последователно намеква за възможността за втора масова мобилизация, като една се очаква в началото на годината и друга през април.