Руските наемници от ЧВК "Вагнер" са минирали околностите на Триполи

В края на май Русия прехвърли от Сирия в Либия 14 самолета МиГ-29 в подкрепа на генерал Халифа Хафтар в нарушение на оръжейното ембарго на ООН

Африканското командване на САЩ (AFRICOM) обвини руските наемници от частната военна компания "Вагнер", че са заложили голямо количество противопехотни мини в покрайнините на Триполи, съобщава DW.

В AFRICOM заявиха, че това е поредното нарушение на оръжейното ембарго на ООН за Либия, както и, че това е заплаха за живота на цивилните, а самоте устройства са внесени в Либия от "вагнеровци".

"Поддържаната от руската държава група "Вагнер" демонстрира пълно пренебрежение към живота на либийците. Безотговорната им тактика удължава конфликта и е причина за ненужни страдания и гибелта на невинни мирни хора. Русия е в състояние да спре това, но не желае", аявил генерал-майор Бредфорд Джеринг.

Според различни данни, в Либия воюват около 2 000 руски наемници. В края на май Русия прехвърли от Сирия в Либия 14 самолета МиГ-29 в подкрепа на генерал Халифа Хафтар в нарушение на оръжейното ембарго на ООН.

Превод: Faktor.bg