Руският парламент се готви да отмени съветски акт, осъждащ пакта "Молотов-Рибентроп"

Пактът много пъти е оправдаван от президента Владимир Путин, който смята, че той е висше постижение на съветската дипломация

Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп

Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп

Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин съобщи, че е получил подписка от депутати за отмяна на документ от 1989 година осъждащ пакта "Молотов-Рибентроп".

В Думата е внесен законопроект, признаващ за недействително постановление на Сесията на народните депутати на СССР от 24 декември 1989 година осъждащ секретния протокол между СССР и Германия преди началото на Втората световна война, съобщава РИА "Новости".

 Според вносителите, постановлението не съответства на държавните интереси на Русия и дава почва за обвинения, че СССР е участвал в разпалването на ВСВ.

Припомняме, че пакта "Молотов-Рибентроп" е подписан на 23 август 1939 година, а в секретния допълнителен протокол страните си поделят Източна Европа на сфери на влияние.

В него Латвия, Естония, Финландия, източните области на Полша и Бесарабия са включени в сферата на интереси на СССР, а западната част на Полша - на Германия.

Няколко дни по-късно започва ВСВ, съветските войски окупират източна Полша, нахлуват във Финландия и анексират Балтийските страни.

Пактът много пъти е оправдаван от президента Владимир Путин, който смята, че той е висше постижение на съветската дипломация.

Превод: Faktor.bg