Руският посланик Митрофанова: Притесняваме се от агресия от страна на Украйна и от страна на НАТО

Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова

"Русия не иска война, това беше абсолютно ясно заявено и на ниво президента на нашата страна, и от министъра на външните работи. Въпросът изобщо не е в Украйна всъщност. Както знаете става въпрос за колективната сигурност и за гаранциите за сигурността във връзка с това, че НАТО се придвижи на изток непосредствено до нашите граници. Това е свързано с факта, че Украйна се напомпва с летално оръжие, и както разбирате, всяка пушка, която се зарежда, зарежда, зарежда може или сама да гръмне или някой идиот да натисне копчето. Затова да се надяваме, че преговорите, които се провеждат сега, не мога да кажа, че при тях има много взаимно разбиране, но въпреки всичко самият факт, че се водят разговори, че се правят дипломатически усилия се надявам това да ни придвижи към мирното уреждане на този въпрос", заяви в интервю за БНТ руският посланик Елеонора Митрофанова.

По думите и, военните учения се провеждат, защото Русия се притеснява.

"Притесняваме се от агресия от страна на Украйна и от страна на НАТО, тъй като, отново ще повторя, заредената пушка във всеки един момент може да гръмне. Тоест това в някаква степен, бих казала, е едно превантивно предупреждение за това, че агресивните действия ще получат съответния отпор".

"В продължение на 45 години или от момента, когато газът по газопроводите тръгна към Европа не имало нито едно нарушаване на договор от страна на Русия, въпреки че периодично отношенията са бивали много трудни, много трудни. Просто тогава не са размахвали санкциите, като сега, но се е случвало отношенията да са сложни. Единствено през 2009 година, когато Украйна спря доставките на газ за България, въпреки че тръбата беше пълна, за един кратък период, защото не беше съгласна с някакви цени. Иначе Русия винаги е била един сигурен доставчик на енергия. Но мога да кажа, че в руското общество не съществува единодушие по много въпроси за ситуацията днес и чуваме някои политици напълно категорично да заявяват, че не разбираме защо ние, след като сме в такъв конфликт с Украйна, в толкова напрегната ситуация, все още им доставяме газ, търгуваме с тях, доставяме им някаква продукция и така нататък - това трябва да бъде спряно. Смятам, да не дава Господ, че до това няма да се стигне, защото доставянето на газ в такива обеми в Европа, това освен друго е и социална отговорност. Прекрасно го разбираме това", увери тя.