Руснаци са саботирали словашки изтребители, предназначени за Украйна

Руски техници може умишлено да са саботирали експлоатацията на съветски изтребители МиГ-29, собственост на словашката армия, каза министърът на отбраната Ярослав Над, цитиран от euractiv.bg.

Изтребителите МиГ-29 са двумоторни самолети съветско производство, които са били част от словашката армия като наследство от разделянето на Чехословакия през 1993 г. Наскоро те бяха дадени на Украйна и оттогава словашката армия не ги използва.

„Те можеха да летят, но това не означава, че са способни да участват в битка. Украинците дойдоха в Словакия седмица по-рано и донесоха резервни части и инспектираха самолетите“, обясни Над, след като опозицията, водена от бившия премиер Роберт Фицо, остро критикува правителството, че се е отказало от ценни самолети.

Неизправностите може да са умишлено причинени от руски техници, които са били във въздушната база Слиач в Словакия до миналата година, предположи Над.

„Дори започна разследване въз основа на нашите подозрения. Имаше части в двигателите на самолета, до които имаха достъп словашки техници, но имаше и такива, до които имаха достъп само руски техници. Дефектите се появиха само в онези части, до които имаха достъп руснаците“, обясни министърът.

Въпреки че разследването не доказа умишлени повреди, Министерството на отбраната „почувства загуба на доверие в руските техници в Слиач, тъй като грешките продължаваха да се появяват на места, до които само те можеха да стигнат“, добави министърът.

Генерал-лейтенант Любомир Свобода, който е бивш пилот, също предположи, че руснаците умишлено са повредили самолетите.

„Взехме двигател от тях, който трябваше да издържи 350 часа. В крайна сметка летя само 70 часа. Какво можем да направим срещу това? Може става въпрос за некачествена изработка“, каза той в интервю за „Денник Н“.

Руското посолство в страната заяви, че доставката на бойни самолети на Украйна е довела до „непредсказуема и опасна ескалация на конфликта, за която ще бъдат държани отговорни инициаторите на взетите решения“.