САЩ подготвят нова военна помощ за Украйна - за 1 млрд. долара

Русия прехвърля основните си сили от Донбас към Запорожието и Херсон

Съединените щати подготвят нов пакет от военна помощ за Украйна, на стойнот 1 милиард долара, предаде БНР с позоваване на агенция Ройтерс. Новината идва в момент, когато Русия прехвърля основните си сили от Донбас към Запорожието и Херсон.

Дълги конвои от военни камиони, танкове, артилерия и друга бойна техника, насочена на запад към долното поречие на Днепър, е основното доказателство за извода на британското военно разузнаване, че Москва прехвърля залога си от Донбас към южна Украйна.

Друго доказателство според Лондон е струпването на батальонни тактически групи на полуостров Крим - в непосредствена близост до окупирания Херсон.

Придвижването на толкова войски изглежда в разрез с политическите цели, декларирани от Кремъл още в началото на войната - цитирам, "освобождение" на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република. В началото на юли Русия успя да завладее почти цялата Луганска област, но редица ключови градове в Донецка област като Краматорск и Славянск са в украински ръце.

Не е ясно дали прехвърлянето на войски към Херсон е с цел нова офанзива или за отбрана срещу все по-успешните украински контраатаки в областта.

Според агенция Ройтерс поредният пакет американска помощ за украинската армия включва боеприпаси за наличните далекобойни ракетни системи HIMARS, но не и още такива системи, а наличните 16 са недостатъчни за мащабна контраофанзива. Въпреки това, ако успее да си върне Херсон и северното крайбрежие на Азовско море, Украйна ще пресече и сухопътния коридор, свързващ Крим с Русия. Освен това контролът върху Днепър осигурява снабдяването с прясна вода на полуострова, анексиран от Москва през 2014 година.

В района е и Енергодар - градчето, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа. След вчерашния обстрел там един от реакторите остава изключен, а рискът от пожар и радиоактивен теч също остава, заявиха от украинския оператор "Енергоатом". Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли обясненията на Москва, че обстрелът е дело на украинските военни, и подкани окупаторите да допуснат до централата специалисти от Международната агенция за атомна енергия.