САЩ официално обявиха руската ЧВК "Вагнер" за "транснационална престъпна организация"

Съединените щати официално обявиха руската частна военна компания "Вагнер" за "транснационална престъпна организация", замразявайки нейните активи в САЩ заради нейното подпомагане на руските сили във войната в Украйна, предаде Ройтерс.

САЩ наложиха допълнителни санкции срещу руската частна военна компания Wagner Group, която според американски власти е помагала на руската армия във войната й в Украйна.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че е определило Wagner Group като "значима транснационална престъпна организация", което е част от действие, насочено срещу десетки хора и организации в опит да се намали способността на Русия да води война.

"Персоналът на Вагнер е участвал в постоянен модел на сериозна престъпна дейност, включително масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и физическо насилие в Централноафриканската република и Мали", се казва в изявление на Министерството на финансите.

Чрез тази декларация се замразява всички американски активи, които Wagner може да притежава, и се забранява на американците да предоставят средства, стоки или услуги на военната група.

Министерството на финансите също така наложи допълнителни санкции на Вагнер съгласно друга изпълнителна заповед, обвинявайки групата, че е отговорна или съучастничка в нападения срещу жени, деца или цивилни, включително чрез принудително разселване, атаки срещу болници и друго поведение в Централноафриканската република.

Освен това Министерството на финансите налага санкции на множество организации и физически лица, участващи в колосалната глобална мрежа на паравоенната група Вагнер, съобщава БНР.

Акционерно дружество Terra Tech, базирана в Русия технологична фирма, за предоставяне на космически и въздушни изображения на Wagner Group. Министерството на финансите също така идентифицира китайския Изследователски институт за космически науки и технологии Changsha Tianyi и неговото дъщерно дружество Spacety Luxembourg за предоставяне на радарни сателитни изображения над украински местоположения. Освен това Министерството на финансите предприе действия срещу Joint Stock Company Research and Production, руска космическа компания, подкрепяща военните дейности на Русия в Украйна.

"Тъй като санкциите и контролът върху износа на Русия формираните от нашата международна коалиция продължават "да хапят", Кремъл отчаяно търси оръжия и подкрепа – включително чрез бруталната група Вагнер", посочи Йелън в изявлението, обявяващо днешните мерки.

"Днешните разширени санкции срещу Вагнер, както и новите санкции срещу техните сътрудници и други компании, подпомагащи руския военен комплекс, допълнително ще възпрепятстват способността на Путин да въоръжи и оборудва бойната си машина", заяви още тя.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза миналия петък, че руският президент Владимир Путин все повече се обръща към Вагнер за военна подкрепа, причинявайки известно напрежение в Москва.

"Виждаме индикации, включително в разузнаването, че напрежението между Вагнер и руското министерство на отбраната нараства. Вагнер се превръща в съперничещ силови център на руската армия и други руски министерства", посочи тогава Кърби.

Той също така каза, че Съединените щати оценяват, че Вагнер в момента има около 50 000 служители, разположени в Украйна, включително 10 000 наемници и 40 000 затворниц, взети от руски затвори.

Държавният департамент на САЩ също така посочи десетки юридически и физически лица, насочени към тези, свързани с групата Вагнер и нейния собственик Евгений Пригожин, както и правителствени служители и тези, които имат връзки с руския военно-промишлен комплекс, наред с други.

Санкционират се шест физически лица и 12 организации, като новите санкции са насочени към "инфраструктурата, която поддържа операциите на бойното поле в Украйна, включително производителите на руски оръжия и тези, които управляват окупираните от Русия райони на Украйна".

Министерството на финансите санкционира Рустам Нургалиевич Минниханов, руският председател на вече санкционираното публично акционерно дружество 'Туполев", за работата му в подкрепа на аерокосмическия сектор на Москва. Съпругата му Гулсина Ахатовна Миниханова също е определена за санкции за получаване на подкупи.