САЩ: Свалянето на руски дронове, от територията на НАТО, може да ни въвлече във война


„Свалянето на руски ракети и безпилотни самолети от територията на НАТО над Украйна би въвлякло САЩ в пълномащабна война с Москва“, заяви заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, съобщи „Киев Индипендънт“, цитирана от БГНЕС.

Сингх каза, че Западът не може да помогне на Украйна да сваля руски ракети, така както помага на Израел да отблъсква ирански атаки, защото това са „два много различни пейзажа и бойни полета“.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че съседните на Украйна държави от НАТО също биха могли да помогнат за свалянето на руски въздушни цели над Украйна, но партньорите „все още не са готови“ за това.

„Това, което работи в небето на Близкия изток и помага на отбраната на Израел, може да работи също толкова добре и в небето на нашата част от Европа - в Украйна - помагайки за спасяването на човешки животи. За това има конкретни технически решения и напълно ефективни тактики“, каза Зеленски.

Според Сингх Украйна успешно използва противовъздушна отбрана и други възможности, за да продължи да си връща територията, а Вашингтон е наясно какви други възможности може да са необходими.

„Президентът пое ангажимент, че САЩ няма да поставят американски ботуши на земята в Украйна, но ние подкрепяме Украйна в усилията ѝ да си върне суверенната територия“, каза тя.

Запитана дали свалянето на руски въздушни цели от Полша или Румъния би означавало поставяне на ботуши на земята, Сингх каза: „това би било въвличане във война по различен начин“.

„И в момента смятаме, че Украйна е в състояние успешно да се защити от руските удари по градовете си, по населението си, по инфраструктурата си. И ние ще продължим да се грижим за това, те да имат подкрепата, от която се нуждаят, за да го направят“, добави говорителят на Пентагона.