Северна Македония без помощ от Фонда за солидарност на ЕС

Северна Македония няма да получи средства от пакета за финансова помощ от около 530 милиона евро като допълнителна подкрепа от Фонда на ЕС за солидарност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в Tуитър днес кои са страните, които ще бъдат включени в този пакет. Списъкът включва 17 държави от ЕС и три страни кандидатки - Сърбия, Черна гора и Албания, но не и Северна Македония.

„Помощта е за покриване на разходите за медицински материали и защитни средства, спешна помощ, превенция, мониторинг и контрол на разпространението на коронавируса“, пише фон дер Лайен.

От пакета на стойност 529 347 741 евро Сърбия трябва да получи почти 11 968 276 евро, Черна гора - 199 505 евро и Албания - 905 271 евро

Според Секретариата по европейските въпроси причината Северна Македония да остане без помощ е, че по време на първата вълна на здравната криза страната не е направила достатъчно разходи, за да се класира за помощ чрез Фонда за солидарност на ЕС.

„Подкрепата на Фонда беше обусловена от тежестта върху публичните финанси с минимален праг от 1,5 милиарда евро или 0,3% от брутния национален доход, на потенциалния кандидат.

В абсолютни числа, в случая с Република Северна Македония този праг е бил 30 852 000 евро и той не е достигнат, съобщава БГНЕС.