Шолц: Никакви европейски или натовски войници в Украйна

Варшава и Прага също са против изпращането на войници в Украйна

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Никакви войници няма да бъдат изпратени в Украйна от европейски държави или държави от НАТО, заяви германският канцлер Олаф Шолц, в отговор на вчерашното изказване на френският президент Еманюел Макрон, че тази перспектива не може да бъде изключена, предаде АФП.

На пресконференция той заяви, че "това, което беше решено между нас от самото начало, продължава да бъде валидно и за в бъдеще", т.е. "няма да има никакви войски на място, никакви войници, изпратени нито от европейски държави, нито от държави от НАТО на украинска земя".

Премиерите на Полша и Чехия заявиха, че нямат намерение да изпращат войници в Украйна, но настояха, че е необходимо всички европейски страни да окажат на Киев "максимална" подкрепа във военните му усилия, предаде АФП.

Доналд Туск и Петр Фиала, които се срещнаха в Прага непосредствено преди среща по-късно през деня с унгарските и словашките си колеги в т.нар. формат на Вишеградската група, коментираха коментарите на френския президент Еманюел Макрон от предишния ден, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се "изключва" в бъдеще.

"Не обмисляме изпращането на наши войски в Украйна и по този въпрос имаме обща позиция" с Чешката република, заяви Туск на пресконференция с Фиала.

"Днес трябва да се съсредоточим, както направиха полското и чешкото правителство, върху това да подкрепим Украйна във възможно най-голяма степен във военните ѝ усилия", заяви Туск.

Двамата правителствени ръководители говориха за "напълно общата си гледна точка" относно руската агресия и постигнаха съгласие по чешката инициатива за съвместно закупуване в трети държави на боеприпаси, предназначени за Киев, която Туск обеща да подкрепи.

"Наш морален и политически дълг, но и очевиден интерес е да подкрепим Украйна в защитата ѝ срещу руската агресия", настоя Туск.

Фиала представи чешката инициатива предишния ден в Париж на международна конференция в подкрепа на Украйна.

"Ако всички държави от ЕС се ангажират да помагат на Украйна, както правят Полша и Чешката република, може би няма да има нужда да се обсъждат други форми на подкрепа за Украйна", настоя Туск.

Двамата правителствени ръководители изразиха подкрепата си за идеята за изземване на руски средства по света, като споменаха глобална сума от "300 милиарда долара", която би могла да подпомогне Украйна "поне от финансова гледна точка".

Запитан в края на конференцията в Париж за възможността западните държави да решат да изпратят войски в Украйна, Макрон заяви, че в момента няма консенсус "за изпращане на войски на място по официален, приет и одобрен начин". "Но в динамичен план нищо не бива да се изключва", заяви той.

"Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война", обясни френският президент, отбелязвайки много ясна промяна в позицията си по темата, пише БГНЕС