Щабът на Навали сезира прокуратурата ни: Корупционни пари от Русия се перат в България

Алексей Изотов

Алексей Изотов

Ново разследване на Щаба на руския опозиционер Алексей Навални в Хабаровск  показва мащабна корупционна схема свързана с България.

Парите за сметоизвозване не попълват градския бюджет на най-големия далекоизточен град в Русия, а се превръщат в скъпи апартаменти, автомобили и ваканционни имоти в България на семейството на Алексей Изотов, който управлява общинското предприятие за управление на отпадъците.

За разнищване на българската следа от Щаба на Навални в Хабаровск са се обърнали към "Биволъ".

Огромното сметище на Хабаровск получава стотици милиони рубли от такси, а парите се изпират през различни тъмни схеми и се превръщат в семейно имущество на директора на предприятието “Спецавтохозяйство” Алексей Изотов.

Вместо да попълват муниципалния бюджет, милионите от таксата смет се разпределят с корупционни обществени поръчки към фирми, приближени на Изотов, установява разследването.

Не всички схеми са свързани с боклука. През последните 4 години Изотов е похарчил над 300 милиона рубли (6,6 млн. лв.) не за нови камиони за смет или кофи за смет, а за 55 пътнически автобуса! И още 50 милиона (1,1 милиона лв.) са отишли за покрит паркинг.

Заплатата на градския чиновник Алексей Изотов за цялата му двадесет годишна кариера възлиза на 30 милиона рубли (660 000 лв.) пресмята Щабът на Навални. Но той демонстрира завидно благосъстояние, многократно надвишаващо доходите му.

Само автопаркът на Изотови, състоящ се от Мерцедес GLI, Тесла Модел S и Бентли Континентал GT възлиза на 20 милиона рубли (440 000 лв.). Както се полага на такива скъпи возила, те имат специални номера, за които отделно са платени по 150 000 рубли за всеки ( 3300 лв.). Освен това “Спецавтохозяйство” е купило скъп джип и пикап и държи на щат шофьор, който да вози Изотов на работа и… на риба през почивните дни. 

Недвижимата собственост на чиновника също е впечатляваща – цели 10 апартамента в различни райони на Хабаровск, сред които се откровяват две големи жилища по 150 кв. м. в елитни кооперации. Стойността им е поне 60 милиона рубли. Това е заплатата на Алексей Василиевич за още 38 години

Но въпреки множеството си имоти, семейство Изотови не планира да кара старини в Хабаровск, а отдавна инвестира пари в слънчева България, на Черноморското крайбрежие. Съпругата на Изотов Екатерина е съсобственик в четири фирми в България и е получила личен номер на чужденец още през 2011 година, показват документи от Търговския регистър, които Биволъ осигури за разследването.

Чрез фирмите “Бешикташ” ООД, “Морски Бриз – 2″ ООД (с децата си Антон и Мария), “Слънцеград” ООД и “Еритон” ООД са закупени няколко апетитни имота в гр. Бяла. При това на силно занижени цени.

Така например, през 2012 г. Екатерина Изотова придобива апартамент в пететажна клубна къща в покрайнините на Бяла наречена “Габи хаус” .
На територията има частен басейн, отделен изход към плажа и отлична гледка към Черно море.

“Боклукчията” Изотов толкова харесал този апартамент, че дори си направил скромна снимка за страницата си в социалната мрежа “Однокласники”, подписана „изглед от прозореца ми“.

Цената на апартамента от 60 кв. м. по документи е само 30 000 евро или нереалните за такава локация 500 евро на кв.м.

Освен това Изотови са инвестирали в “скромен” комплекс с ваканционни апартаменти “средна ръка” в центъра на Бяла. За целта през 2013 г. те купуват парцел от 2500 кв.м. чрез фирмата Морски бриз 2. Така се казва и новопостроеният апартхотел, в който са вложени няколкостотин хиляди евро.

Черешката на тортата обаче е огромната триетажна къща с РЗП 780 кв.м. която Екатерина Изотова придобива през 2017 г. от собствената си фирма “Слънцеград” на силно занижена цена – само 148 000 лв.  Това прави едва 90 евро на кв.м. или 10 пъти по-малко от реалната стойност на имота.

Сделката е двоен удар – пране на корупционни пари и избягване на данъци, тък като по този начин приходите на “Слънцеград” са силно занижени.  Други имотни сделки на същата компания на Изотови, които Биволъ проучи, също изглеждат на силно занижени цени.

Ето защо хората на Навални обещават да сезират българската прокуратура. От щаба на Навални в Хабаровск са изчислили, че движимите и недвижими владения на Изотови в Русия и в България възлизат най-малко на половин милиард рубли или 11 милиона лева.

Примерът със скромния муниципален чиновник от далечен Хабаровск, който пере корупционните си пари в имоти на българското крайбрежие е само един от многото, разкрити от Биволъ и негови руски партньори през годините.

В мрежите на разследващите журналисти са се хващали и по-едри риби. Например, Василий Кичеджи, вицегубернатор на Петербург и медиен магнат, който притежава имот във Варна на стойност 2,2 млн лева.  Или депутатът Алексей Чепа, свързан с руските служби, който е инвестирал милиони в огромен апартаментен комплекс край Несебър. Инвестицията се оказа в съдружие с племенника на Тодор Живков Огнян Бозаров, който също е човек на службите.

Български имотни придобивки имат и почти всички бивши руски посланици у нас. Разследване съвместно с проекта Transborder corruption archive (TBCA) показа, че те са получавали апартаменти като подаръци от известни български бизнесмени.

Преди три години съвместно с “Прозрачност без граници – Русия” разкрихме и българските имотни инвестиции на руския полицейски шеф Тимур Валиулин. Също като Изотов той е предпочел спокойствието и природата в курортното градче Бяла, където имотният бизнес с руснаците процъфтяваше преди COVID-19 пандемията.

В имотни инвестиции се превръщат и част от парите стигнали до България през големите международни схеми  “Азербайджанската перачница” и “Перачницата Тройка”.

Въпреки многобройните и добре документирани примери за руски инвестиции у нас със съмнителен или откровено корупционен произход не може да се цитира нито един пример за успешно разследване на пране на пари проведено от българската прокуратура.