Шведските власти обвиниха Русия в разпространение на неверни твърдения за изгарянето на Корана


Шведските власти обвиниха Русия, че се опитва да повлияе на начина, по който се гледа на изгарянето на Корана по света чрез кампании за дезинформация, с цел да застраши присъединяването на Швеция към НАТО, предаде The Guardian, цитиран от "Фокус".

Шведската агенция за психологическа защита, част от Министерството на отбраната, обяви, че руските държавни медии RT и Sputnik са публикували поредица от статии на арабски, лъжливо твърдейки, че шведското правителство подкрепя изгарянето на Корана.

Според докладите от края на юни властите са записали около милион подобни текстове на арабски и други езици.

Говорителят на Агенцията за психологическа защита Микаел Остлунд е заявил, че дезинформацията онлайн е нараснала лавинообразно, след като двама иракчани изгориха Коран пред джамия в Стокхолм.

Сред тези, които разпространяват фалшива информация, е заявил той, са държави и ислямистки екстремисти.

"Те повтарят истории, че Швеция подкрепя изгарянето на Корана и че е ислямофобска страна и враг на исляма“, е подчертал той и е добавил, че това затруднява присъединяването на страната към НАТО.

Според него фактът, че подобни възгледи са били предадени от държавните медии, показва, че "тази стратегия идва от върха и е одобрена от Кремъл".

"Тъй като моделът на дезинформация се развива с течение на времето, за хората става по-лесно да повярват, че фалшивите истории са истина“, е добавил той.

Правителството на Швеция е под нарастващ глобален натиск да предотврати по-нататъшни протести, но засега изключва възможността за промяна на законите за свободата на изразяване на страната.