Ситуацията с Ковид-19 в Гърция става тревожна, 39 починали за една седмица


Нов вариант на Covid-19 беше засечен в Гърция. Здравното министерство там констатира рязко покачване на хоспитализираните пациенти. На този фон гърците все по-често пътуват и пазаруват с предпазни маски. 

В рамките на седмица има рязко увеличение на хоспитализирани пациенти с Covid-19, които достигнаха 733 души. От тях 25 души са в тежко състояние, съобщават от здравното министерство. 

Смъртните случаи за тази седмица са 39 жертви.

Статистиката показва, че заболелите са с различни варианти на Covid-19. При пет от случаите е потвърдено, че са носители на новия вариант "Пирола".

Според медиците в Гърция "Пирола" има над 30 подвида и не е известно за сега какви са последствията върху човешкия организъм. 

Пет случая на новия подвариант BA.2.86, известен още като Pirola, бяха регистрирани в Гърция. Това е вариант под наблюдение, който е идентифициран в 20 страни. 

Научно познат като BA.2.86, вариантът, ново разклонение на Omicron, тревожи експертите заради 35 мутации на протеина на шипа – частта от вируса, към която са насочени Ковид ваксините, пише "Труд".

Няколко от мутациите на Pirola имат неизвестни функции, но за други се смята, че помагат на вируса да избегне имунната система. Председателят на лекарския съюз в Атина Матина Пагони предупреди, че хората трябва да са внимателни, защото заразяването става много лесно предимно при събиране на много хора в затворени пространства.