Скандал в Словакия: Само името на препарата, който получихме го свързва с ваксината "Спутник V"

"Партидите ваксина "Спутник V", използвани в предклинични тестове и клинични проучвания, публикувани в списанието Lancet, нямат същите характеристики и свойства като партидите ваксина, внесени в Словакия", се казва в изявлението на Държавния институт за контрол на лекарствата.

"Само името на препарата го свързва с ваксината "Спутник V", използвана в около 40 страни по света", се казва в доклада на SUKL.

Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата потвърди, че ваксините "Спутник V", съдържащи се в партидата, която наскоро е получила страната, имат различни характеристики в сравнение с партидите от проучванията, публикувани преди време в медицинското списание The Lancet и от партидите, проучвани от Европейската агенция по лекарствата, съобщава Ройтерс.

Местните медии съобщиха снощи, че Словакия временно е спряла процеса на разпространение на ваксината поради липсата на данни, тъй като институтът не е успял да даде ясен отговор дали е безопасно да се започнат ваксинациите и SUKL не може да не може да определи ползите и рисковете от ваксината.

Словакия закупи през миналия месец 200 000 дози от Русия, което впоследствие доведе до принудителната оставка на премиера Игор Матович.

Не е възможно само въз основа на лабораторните тестове да се направи заключение относно ефикасността и безопасността върху хората на изпратената в Словакия партида, заяви регулаторът.

Според него, производителят на ваксини не е отговорил на многократните искания за предоставяне на данни за състава на първите 200 000 дози, изпратени в Словакия.