Скопие: Напрежението с България естествено ще намалее след вота на 4 април

"Напрежението между РС Македония и България трябва "естествено да намалее" след изборите в страната на 4 април", коментира министърът на правосъдието Боян Маричич в интервю за EUroactiv.

"С интензивен диалог след българските избори може да се постигне споразумение, ако има истинската готовност и воля за това и ако търсим решение, основано на взаимното уважение, рационалността, европейските ценности и съвременни концепции от 21 век", каза той.

Запитан дали е добра стратегия за изчакване на резултата от гласуването, като се има предвид, че в България има партиен консенсус относно ветото срещу Скопие, Маричич заяви, че Северна Македония трябва да види кой е нейният партньор в преговорите.

Изданието припомня, че тази година трябва да се проведе и дългоотлаганото преброяване на населението в РС Македония, което беше отлагано по политически причини и което вече беше наново отложено преди дни заради политическото споразумение между водещите партии.

Маричич обещава, че при преброяването ще бъдат изпълнени стандартите на Евростат.

Във връзка с критиките на българския евродепутат Ангел Джамбазки, че около 130 хиляди българи нямат право да се декларират като българи при предстоящото преброяване, Маричич твърди, че това не отговаряло на истината.

"Очевидна лъжа е, че българите не могат да се регистрират по време на преброяването. Напротив, всички етнически групи ще имат еднакъв шанс", добави правосъдният министър.

Според Маричич, цитиран от БГНЕС, повечето от македонците са придобили българско гражданство по икономически причини, защото това им дава шанс да работят в Европейския съюз.