Терминът "молдовски език" може да бъде заменен с "румънски" в Конституцията на страната

Снимка: rbc

Снимка: rbc

В парламента на Република Молдова е внесен законопроект, с който думите "държавният език", "официалният език" и "майчиният език" в каквато и да е граматическа форма, ако се разглежда държавният език на Република Молдова, се заменят с думите "румънският език" в съответната граматическа форма в Конституцията и законите, предаде Молдпрес.

Депутатите от Партията на действието и солидарността (ПАС) регистрираха в парламента проектозакон за прилагане на разпоредбите на решение на Конституционния съд (КС). В документа се вижда, че думите ''молдовски език'' трябва да бъдат заменени с ''румънски език'' в текстовете на законите от Молдова, включително и в Конституцията.

"Настоящата законодателна инициатива не представлява обикновена инициатива за изменение на Конституцията, а техническа, която произтича от задължителността на изпълнението и/или прилагането на актовете на Конституционния съд", се казва в документа.

Проектът предвижда Агенцията за правни информационни ресурси да осигури извършването на измененията по отношение на държавния език - румънския език, в цялото законодателство на Молдова, включително Конституцията на Молдова, в информационната система на Държавния регистър на правните актове.

Също така, текстът "Нашият език" трябва да бъде заменен с "Румънски език" в Кодекса на труда и в решението на парламента относно възпоменателните дни, празниците и почивните дни в Молдова.

По-рано Конституционният съд постанови, че официалният език на Република Молдова е румънският език, както е записано в Декларацията за независимост, припомня БГНЕС