The Insider: Бившият шеф на Генщаба на Молдова е агент на ГРУ, докладвал в Москва по време на войната в Украйна

Игор Горган

Игор Горган

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова Игор Горган, който напусна поста си през 2021 г., е станал информатор на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Русия (ГРУ – военно разузнаване) и все още продължава тази дейност, пише The Insider на базата на резултатите от разследване съвместно с молдовски журналисти.

Журналистите твърдят, че са получили достъп до кореспонденцията на Горган в Telegram с един от неговите куратори, полковник Алексей Макаров. Според техните заключения той все още остава важен информатор за ГРУ благодарение на стари връзки в Министерството на отбраната.

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на Insider от военното разузнаване предполага, че може дори да е през 2004 г., когато Горган е служил на мисия на НАТО.

Преди полковник Макаров изглежда е поддържал връзка с руския военен аташе в Кишинев Вадим Ухналев, а след това и с неговия приемник Игор Довбня. Журналистите от Tje Insider, цитиран от "Фокус" успяват да получат запис на разговор, в който се договорят за среща относно мемориала на "афганистанците“ в Кишинев. През 2017 г. Довбня беше изгонен от Молдова за шпионаж.

Макаров поема надзора през 2019 г. Контактите на Горган с Макаров се активизират през април 2022 г. Горган редовно дава своите наблюдения за вътрешнополитическата ситуация в Молдова, за посещения на представители на украинското министерство на отбраната по въпроси, свързани с придобиването на оръжия. Срещите се провеждат в кафенета и по време на риболов.

Руската страна се интересува какво оръжие закупува Украйна, включително от Молдова. Горган предава информация, че Украйна се опитва да купи шест МиГ-29 под прикритието на компания в ОАЕ. В друга кореспонденция той разказва как представители на Украйна "обикалят нашето министерство на отбраната от три седмици и искат всичко, особено снаряди за артилерия“.

Той също така описва движението на влакове с гориво през Молдова до украинския Рени и се оплаква, че Украйна получава много важни товари, включително оръжия, през Румъния.

В друго съобщение Горган казва, че е научил за опитите на украинската страна чрез Министерството на отбраната на Молдова да се свърже със завода за радиоелектроника МЕЗОН в Кишинев, който някога е произвеждал електроника за съветски оръжия и има документация за радиоелектронен компонент на комплекса "Точки У", произведен в Кишинев.

Този и други доклади показват, че Горган все още има информатори в Министерството на отбраната.

Молдовските разследващи журналисти многократно забелязват Горган близо до руското посолство и веднъж записват срещата му с Макаров.

Кореспонденцията показва, че Горган е работил за Москва по лично убеждение, в посланията си той често говори за "фашистки негодници, от които трябва да се изчисти страната“ и други подобни. Той многократно пише на Макаров, че уж всичко в Молдова е готово за пристигането на руски войски, той "държа цялата ситуация в армията под контрол“, а с прозападното ръководство на Молдова може "да се справи бързо“.

Преди мащабното експулсиране на руски дипломати от Молдова през юли 2023 г. Горган отива да общува със своя куратор. Той получава работа в Службата на ООН за бежанците в Кишинев, където по-специално водят досиета на вътрешно разселените лица от Украйна и им оказват помощ.

Жизненият път на Горган е типичен за повечето съветски военни. Той е роден в Молдова в Дубосари, след военна служба учи за военен в Новосибирск, след това, още в съветските години, служи в ДШВ в Одеска област, след това заема различни военни длъжности в Молдова и участва в международни мисии

Горган оглавява Генералния щаб два пъти - за кратко през 2013 г., а след това от 2019 г. до септември 2021 г., по време на президентството на проруския президент Игор Додон.

Да припомним, че молдовският премиер Дорин Речан заяви, че в момента Кишинев смята за малко вероятна военна заплаха за себе си от Русия, докато Кремъл е затънал във войната срещу Украйна, но очаква опитите на Русия да манипулира общественото мнение преди президентските и парламентарните избори.

Президентът на Молдова Мая Санду заяви в скорошно интервю, че Кишинев ще се съсредоточи върху минимизиране на риска от руска агресия, но ще се защитава в случай на такъв сценарий.