Тръмп често хвърлял секретни документи, късал други, а някои прибирал в джоба си

“Седях в самолет с него, гледах го как преглежда документи - изхвърля някои, къса други, а някои слага в джоба си”, разказа пред CNN бившата говорителка на Белия дом Стефани Гришам по адрес на Доналд Тръмп. По думите ѝ експрезидентът на САЩ “не е боравил правилно с класифицирани документи”, докато бил на поста.

Гришам напусна администрацията след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

В деня на обиска стана ясно още, че бившият президент на САЩ хвърлял в тоалетната на Белия дом скъсани правителствени документи. Репортерката на “Ню Йорк таймс” Маги Хаберман разполага със снимки на изхвърлените документи. Въпреки че Тръмп отрича, на изображенията се виждат парчета хартия с неговия характерен почерк в две тоалетни чинии.

“Някои от помощниците на Тръмп били наясно с този навик, който той е практикувал многократно”, казва Хаберман пред сайта Аксиос, публикувал уличаващите снимки. “Това беше продължение на навика на Тръмп да къса документи, които се предполагаше, че трябва да бъдат запазени.” Невъзможно е да се определи за какво точно са се отнасяли те. Но името “Стефаник”, което очевидно е препратка към членката на Камарата на представителите Елиз Стефаник, е четливо на един къс хартия.

Коментарите ѝ идват часове след като агенти на ФБР претърсиха имението на Тръмп в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, като част от разследване на обвиненията, че той изнесъл секретни документи от Белия дом.

Самият Тръмп съобщи, че резиденцията му “е под обсада, нападната и окупирана от голяма група агенти на ФБР”. По това време Тръмп не бил в имението си, а в своя голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси. В изявление бившият държавен глава заяви, че дори личният му сейф бил отворен и каза, че действията на ФБР не били нито необходими, нито уместни, тъй като им било оказвано пълно съдействие.

Обискът на дома на бивш държавен глава се оценява като безпрецедентна и дръзка постъпка от страна на правосъдното министерство