Тръмп се е срещал поне десет пъти с арестуваните руснаци Парнас и Фруман, въпреки, че твърди-не ги познавам

Парнас и Фруман с Доналд Тръмп и Рудолф Джулиани в Белия дом

Парнас и Фруман с Доналд Тръмп и Рудолф Джулиани в Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп най-малко 10 пъти се е срещал с партньорите на своя адвокат Рудолф Джулиани - руснаците Лев Парнас и Игор Фруман, които са арестувани и обвинени в нарушаване на Закона за финансиране на избирателните кампании, съобщи CNN.

Съобщението идва на фона на публичното твърдение на Тръмп, че не познава руските бизнесмени.

По информация на телевизията срещите са били от март 2014 година по декември 2018 година. Седем пъти Тръмп е позирал на снимки с двамата.

Срещите са провеждани на мероприятия от кампанията на Тръм, за събиране на средства и гала вечеря за големите донори за кампанията на Тръмп, както и вечеря в тесен кръг с президента, както и тържествена вечеря в Белия дом с президента, вицепрезидента и Джулиани.

Припомняме, че Игор Фруман и Лев Парнас, бизнесмени от обкръжението на Рудолф Джулиани, личният адвокат на Доналд Тръмп са арестувани по обвинение в нарушение на закона за финансирането на предизборните кампании. Очаква се днес да им бъде определена мярка за неотклонение.

По данни на следствието, те са дарили стотици хиляди долара на така наречения суперкомитет, финансирал избирателната кампания на Тръмп за предстоящите през 2020 президентски избори.

Двамата ще дадат и показания на следователите, които изясняват има ли основания за импийчмънт на президента Тръмп.

Както съобщава Politico, демократите в Конгреса са изпратили призовки на Парнас и Фруман да се явят на изслушване в рамките на процедурата по импийчмънт.

И Фруман, и Парнас са информатори на Рудолф Джулиани по делото на бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщава The Wall Street Journal.

Двамата са помогнали на Джулиани са се свърже с официални лица в Украйна, за да изгради делото срещу Байдън и сина му Хънтър.

Парнас и Фруман са вечеряли с Тръмп през пролетта на 2018 година, срещали са се със сина му, Парнас съпровождал Джулиани на срещата му със специалния представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

Руснаците са заподозрени и в опит да сменят ръководството на украинската компания "Нафтогаз", за да могат поставени от тях лица да сключват изгодни договори с компании, контролирани от съюзници на Тръмп.

Двамата дори твърдели, че президентът Тръмп ще смени тогавашния посланик Мери Йованович с човек, който представлява техните бизнес интереси.

Превод: Faktor.bg