Украински дипломат: Ако НАТО не отговори, руските ракети "Калибър" ще полетят през Гърция и България

Крилатите ракети "Калибър", които по данни на Украйна са прелетели над територията на Румъния, са руска провокация, заяви бившият посланик на Украйна в САЩ Валерий Чалий.

"Русия пробва, провокира, напипва слабите места на НАТО. Напомням, Румъния е страна от НАТО и за мен всичко е съвършено очевидно", казва той в интервю за радио NV.

По думите му, има и "по-слабо известна част от темата":

"Такива случаи има много, ако говорим за пресичане на границата с някакви летателни апарати или ракети. С ракети са по-малко...Но за самолети -има 563 потвърдени случай след 24 февруари 2-22 година за опасни ситуации, създадени от руски самолети във въздушното пространство на НАТО или много близо до тях".

"Ако НАТО не отговори сега, руските "Калибри" ще започнат да летят от Средиземно море през Гърция и България. Тогава ще възникне същата ситуация. Ако няма отговор това ще провокира Русия", смята дипломатът.

Според него, това може да има за цел да "предупреди" НАТО да ограничи въоръжаването на Украйна, за да засили защитата на източните си граници, в случая - Румъния.

Превод: Faktor.bg