Украински войник, загубил краката си на фронта, стана балетист

Украински войник, чиито два крака бяха ампутирани, след като е бил ранен в битката на фронтовата линия, се превърна в невероятна балетна звезда, съобщава “The Telegraph”. 27-годишният Александър Будко обикаля САЩ в компанията на Обединените украински балети и  танцува пред публика с и без протезните си крака.

„Тази хореография е за последствията от войната, за хората, за това колко сме несломими, въпреки болката и загубите” каза той в публикация в Instagram.

Г-н Будко се записва да се бие с украинската армия през май 2022 г. - три месеца след нашествието на Кремъл. Преди войната е бил графичен дизайнер в Киев и е работил като бариста в кафене.

В публикация за контузиите му, Будко казва, че през август миналата година се е сражавал с минометния си екип в окоп в североизточна Украйна. Тогава взрив го събаря на земята.

“Лежащ по корем, дори не чух свирката. Всичко, което почувствах, беше адска болка и задушаваща миризма ” разкрива украинецът по-късно на уебсайта на Украйна.

Хирурзите се опитват да спасят един от краката му, но в рамките на три дни двата са ампутирани под коляното. Сега той вижда себе си като пример за подражание на други украински войници, които искат да преодолеят травмата на нараняванията си. Освен че изпълнява балет, г-н Будко участва в изпитания за представяне на Украйна на Игрите на Invictus за ранени войници, които ще се проведат в Германия през септември.

“ Какво ме мотивира да продължа? Хората. Когато чуя, че моят пример им помага, разбирам, че правя всичко както трябва, ” казва той.

Отобок, немска компания, която произвежда протезни крайници, заяви, че след 18 месеца война 50 000 украински войници са с поне един ампутиран крайник.