В Г-7 не се разбраха за крайни срокове за изкопаемите горива

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС


Г-7 пое ангажимент да ускори постепенния отказ от изкопаемите горива, но не успя да договори точна дата за прекратяване на използването на замърсяващи енергийни източници като въглищата. След двудневни разговори в Сапоро, Япония, министрите на околната среда и енергетиката публикуваха документ от 36 страници, в който излагат ангажиментите си преди срещата на върха на организацията през май.

Договорихме се да предприемем действия за прекратяване на замърсяването с пластмаса до 2040 г. Също така призовахме всички страни да се ангажират с нулеви нетни емисии най-късно до 2050 г, а пикът на глобалните емисии да бъде достигнат до 2025 г.
Акихиро Нишимура – министър на околната среда на Япония 

На групата на седемте най-развити държави се падат 40% от световната икономическа активност и 25% от въглеродните емисии в света.

Великобритания, Франция, САЩ, Канада и Япония са създали съюз за разработване на общи вериги на доставка на ядрено гориво. Изявлението беше направено на срещата на Г-7 в Сапоро. Целта е бъде изтласкана Русия от световния пазар на ядрена енергия, съобщи британският отдел по енергийна сигурност и постигане на въглеродна неутралност.