Децата в Румъния ще учат за комунистическия терор в музей, докато българчетата още са облъчвани с "ползите от соца"

В Румъния ще бъде открит музей на комунизма, насочен към деца, на 23 август в Питещ, на територията на Мемориала на затвора. В него ще бъдат представени печално известни факти от тоталитарния режим. 

Затворът в Питещ е едно от местата, където по време на комунистическия режим са държани политически затворници. Откриването на 23-ти август отбелязва Европейския ден за възпоменание на жертвите на тоталитарните режими. Музеят, посветен на децата и тийнейджърите, има за цел да ги информира за комунистическия режим по интерактивен и творчески начин. Младите посетители могат сами да открият реалностите на режима, като същевременно участват в създаването на музея, съобщи "Румъния Инсайдер".

Те ще научат за комунистическата диктатура чрез теми, обхващащи въведение в комунизма и пропагандата, национализация, колективизация, задържане/съпротива, ежедневие и в зала за дебати.

Музеят провежда и образователни семинари, които имат за цел да насърчат участието на децата в процеса на създаване на изложбата, но и да им помогнат да разберат по-добре темите в музея. "Работилниците помагат на децата да се справят с емоциите, които изпитват по време на посещението си, а нашите педагози ще помогнат на малчуганите да разберат трудните или насилствени теми", обясняват представителите на музея.

Те имат достъп и до цифровия учебник "История на комунизма" (История на комунизма за деца и юноши), който включва всички теми в музея и служи като помощен материал за разбиране на музея чрез допълнителна информация, биографии и изображения. Той може да се използва от учители и ученици по време на училищни курсове. Наръчникът ще бъде достъпен в цифров формат за отдалечен достъп, така че децата, родителите и учителите да могат лесно да го използват.

В музея ще бъде налична и книгата "Моят дневник за историята на комунизма в Румъния". Тя представлява работна тетрадка с информация, игри и рисунки, която малчуганите могат да попълнят и да отнесат вкъщи. Тя има за цел да "мотивира децата да се изразяват творчески чрез рисунки и текстове, които могат да добавят към определени страници, но също така и да се отнасят критично към информацията чрез интервюта, практически упражнения или изследвания, предприети от тях и записани в работната тетрадка. Дневникът ще бъде на разположение в печатен вид в музея и ще се използва като помощен материал в семинарите".

Освен това наличните обиколки с екскурзовод насърчават диалога между членовете на групата, като същевременно позволяват на децата да дават обратна връзка в реално време и директно.

Работата по проекта започва в началото на 2022 г., след като той получава финансиране от администрацията на Националния фонд "Култура" за две от шестте стаи на музея, дигиталния учебник за ученици и учители и работната тетрадка за ученици.

Екипът на проекта включва историкът Лучиан Василе - отговорен за историческите изследвания, Йоана Хашу (историк) и Юлия Йордан (музеен педагог) - създали и провели пилотни семинари в училища в Реджеб и Букурещ, Мария Аксинте (музеограф) и Четина Бокану (екскурзовод) - продължили да провеждат семинари в Мемориала на затвора в Питещ и в няколко училища в окръг Арджеш през месеците май и юни. Идеята на семинарите беше да се научи възможно най-много за това, което децата знаят за комунизма, но и да се включат в създаването на музея.

През 2023 г. ще продължи работата по откриването на останалите стаи. Музеят е проект, създаден от Мемориала на затвора в Питещ. Деца под 12-годишна възраст не могат да посещават Мемориала поради изключително жестоката тема, обясняват представителите на проекта. Входът е безплатен, а децата могат да го посетят, придружени от семействата си, съобщава БГНЕС. Faktor.bg припомня, че въпреки усилията да бъдат пренаписани учебниците и българчетата да учат реално за гаврите по време на тоталитарния режим, все още има преподаватели, които облъчват младите хора в училища и университети с "ползите" на комунизма, премълчават факти и заблуждават поколението с откровени глупости, които понякога се оказва невъзможно да бъдат изкоренени от вече увреденото съзнание.