В украинския град Сиверск на тротоара е изкопан гроб

Гробът на Олексий е изкопан набързо на тротоара близо до една от малкото все още стоящи сгради в Сиверск, малък град в Източна Украйна, близо до фронтовата линия на войната с Русия.

46-годишният мъж загина при ракетен удар на 30 юни, една от многото жертви на руското нахлуване в прозападна Украйна през февруари.Мястото на последния му покой пред културния център на Сиверск е само малка могила пръст, покрита с две бетонни плочи - част от близката ограда - които служат за надгробен паметник. "Почивай в мир, братко мой. Обичаме те, помним те, скърбим за теб", пише на картонен надпис близо до импровизирания гроб. Отгоре е поставен малък букет от жълти цветя.

"Какво да ви кажа? Той седеше там пред къщата си, имаше две ракети и той беше убит на място", казва Валери, 56-годишен съсед.

Но той няма време да сподели повече информация. В Сиверск е опасно да се задържиш на едно място твърде дълго.

Сиверск живее и диша със страх. Градът, в който преди войната са живели около 10 000 души, от седмици е безмилостно обстрелван от намиращите се наблизо руски сили.

Улиците му са осеяни с огромни кратери, а сградите му са изпепелени от огън. Навън бездомни котки и кучета играят край останките от ракети, забити в тротоарите.

През прозорците на първия етаж на силно повредените сгради се виждат останки от изоставения живот: скринове, семейни снимки, преобърнати кресла.

- "Не мога да я оставя" -

Въпреки надвисналата опасност някои хора излизат на улицата, разхождат се или карат велосипеди с изражението на лица, които не се страхуват.

"Искам да си тръгна, разбира се, но имам 90-годишна майка, която ми каза, че ще умре тук. Не мога да я оставя", казва Олександър, мъж на около 60 години. Други не разполагат със средства, за да избягат от постоянния обстрел. "Имаме си къща тук, това е работата на живота ни. И нямаме пари, за да си тръгнем", казва 50-годишната Анжела, която като повечето хора предпочита да назове само първото си име.

На входа на подземните мазета, където се подслоняват останалите цивилни жители на града, се използват газови нагреватели за приготвяне на храна.

Но други са се евакуирали или го правят в момента, когато боевете за Източна Украйна се засилват. Покрай тях минава семейство с кола с ремарке, в което има хладилник и велосипед.

Разкъсано украинско знаме се вее над останките от почерняла от пламъците сграда, вероятно общежитие за работници.

А пред една къща, почти превърната в пепел, лежи празен дървен ковчег.

Изглежда никой не е имал време да го използва по предназначение. /БГНЕС, АФП