Загубилите кандидати призоваха французите да гласуват за Макрон

Френският народ да каже "не" на екстремизма

Кандидатът на консерваторите Валери Пекрес призова избирателите си да гласуват за Еманюел Макрон на втория тур. Тя заяви, че крайната десница никога не е била по-близо до властта, но че френският народ "трябва да каже "не" на екстремизма", каза тя.

"[Историческата близост на Льо Пен] с Владимир Путин я дискредитира да защитава интересите на страната ни в тези трагични времена. Нейното избиране би означавало, че Франция ще стане незначителна на европейската и международната сцена. Ето защо и въпреки силното ми несъгласие с Макрон... ще гласувам за него, за да спра Марин льо Пен", заяви Пекрес в речта си пред поддръжници.

По подобен начин кандидатът на Социалистическата партия Ан Идалго - която също е губеща според социологическите проучвания - каза на своите привърженици да гласуват за Макрон на втория тур.

"За да не изпадне Франция в ситуация на омраза на всички срещу всички, искрено ви призовавам да гласувате на 24 април срещу крайната десница на Марин льо Пен", каза тя.

Фабиен Русел от Комунистическата партия и Яник Жадо от Зелените също помолиха последователите си да гласуват за Макрон на втория тур, за да не допуснат крайната десница да вземе властта в страната.

Всички тези партии заедно получиха около 12 % от гласовете./БГНЕС